Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Occidentul a permis deja Ucrainei să lovească Rusia cu rachete de croazieră. De ce nu a fost făcut public anunţul

Război în Ucraina. Marea Britanie a decis deja să permită Ucrainei să folosească rachete de croazieră Storm Shadow pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei, relatează The Guardian. Decizia a fost luată în privat și nu va fi anunțată public pentru a nu provoca inutil Rusia. În plus, vor exista în continuare anumite restricții "pentru a evita atacurile nesăbuite sau inutile" din partea ucrainenilor. Bloomberg scrie că decizia privind relaxarea restricțiilor de atac în Rusia nu va fi luată înainte de întâlnirea liderilor mondiali la ONU, pe 24 septembrie. Iar potrivit Politico, Casa Albă încă lucrează la un plan  de  extindere a zonei din interiorul Rusiei unde Ucraina să poată lovi cu rachete de fabricație americană și britanică.

de Redactia Observator

la 12.09.2024 , 14:33

Occidentul a permis deja Ucrainei să lovească Rusia cu rachete de croazieră. De ce nu a fost făcut public anunţul
Occidentul a permis deja Ucrainei să lovească Rusia cu rachete de croazieră. De ce nu a fost făcut public anunţul - Profimedia

Surse guvernamentale britanice au indicat pentru The Guardian că decizia de a permite Ucrainei să folosească rachete de croazieră Storm Shadow pentru atacuri în interiorul Rusiei a fost luată deja, dar nu va fi cel mai probabil anunțată public vineri, când premierul britanic Keir Starmer se va întâlni cu Joe Biden la Washington.

Cei doi lideri plănuiesc să discute despre războiul din Ucraina și despre cum ar putea fi el încheiat, dar vor evita să concentreze discuţia asupra vreunui sistem individual de arme, deoarece scopul conversației este unul strategic. Nu este programată nicio conferință de presă ulterior.

Dacă nu ar fi existat o decizie pozitivă cu privire la autorizarea Ucrainei de a lovi în Rusia cu rachete Storm Shadow, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken şi ministrul britanic de externe, David Lammy, nu ar mai fi efectuat miercuri o vizita comună la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski. În timpul vizitei, atât Blinken, cât şi Lammy au subliniat că autorizaţia de utilizare a rachetelor cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului Rusiei va fi discutată de şefii lor de stat în cadrul întâlnirii pe care ambii o vor avea vineri, la Washington.

Articolul continuă după reclamă

Un anunț public la Kiev privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a lansa lovituri pe teritoriul Rusiei a fost considerat un gest provocator inutil. Totodată, vor exista în continuare, cel mai probabil, restricții în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a rachetelor, care au o rază de acțiune de 250-300 de km, pentru a evita "atacuri nesăbuite sau inutile".

Pe acelaşi subiect

Casa Albă finalizează planurile

Separat, POLITICO a relatat pe 11 septembrie că americanii lucrează încă la un plan de extindere a teritoriului din interiorul Rusiei unde Ucraina poate lovi cu arme fabricate de SUA și Marea Britanie. Negocierile au loc într-un cerc restrâns de oficiali de la Casa Albă care discută despre un acord din partea SUA ca Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune fabricate de britanici, dar care conțin componente americane, pentru a lovi în interiorul Rusiei. 

Nicio decizie nu a fost luată încă, problema urmând a fi discutată de Joe Biden şi Keir Starmer, când cei doi se vor întâlni vineri la Casa Albă. Discuțiile pe această temă au devenit deosebit de acute în ultimele zile, după ce SUA au confirmat că Iranul a livrat cu succes rachete balistice Rusiei.

Oficialii americani au subliniat că armata SUA nu mai cumpără rachete tactice ATACMS iar stocurile sale sunt limitate. Compania Lockheed Martin produce câteva sute de rachete pe an, dar multe din ele sunt destinate altor aliaţi. Înlocuitoarele rachetelor ATACMS sunt armele PrSM, care nu sunt produse în număr suficient pentru a completa ce se consumă. Nu este clar dacă administrația Biden a decis să ridice restricțiile privind ATACMS pe care SUA le-au transferat deja Ucrainei. Anterior, a transmis Ucrainei că nu dorește ca armata să folosească aceste arme pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.

SUA au cerut un plan de la Ucraina

În acelaşi context, Bloomberg a dezvăluit pe 11 septembrie că americanii au cerut de la Ucraina să detalieze un plan înainte de a autoriza atacuri în Rusia. Decizia privind relaxarea restricțiilor asupra loviturilor cu arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor de pe teritoriul Federației Ruse nu va fi luată înainte de întâlnirea liderilor mondiali la Adunarea Generală a ONU de pe 24 septembrie, mai scrie sursa citată. 

În timpul vizitei de la Kiev, Blinken și David Lammy l-au presat pe Zelenski să elaboreze un plan pe termen mai lung pentru anul viitor. Americanii vor să afle mai bine ce vrea Kievul să țintească în Rusia și de ce. Săptămâna aceasta nu se așteaptă nicio schimbare semnificativă a politicii, chiar dacă Blinken a indicat  că SUA se gândesc să permită Ucrainei să efectueze atacuri mai adânc în Rusia. La rândul său, Marea Britanie a indicat că este deschisă ideii ca Ucraina să lovească ținte militare în interiorul Rusiei cu rachetele Storm Shadow.

Cu toate astea, alți membri din administrația Biden, inclusiv secretarul Apărării, Lloyd Austin, și-au exprimat reticența. În timpul unei întâlniri cu șefii apărării din NATO, la baza aeriană Ramstein din Germania, săptămâna trecută, Austin le-a spus jurnaliştilor că ridicarea acestei restricţii nu va avea un impact prea mare asupra războiului din Ucraina. El susţine că nici atacurile cu rază lungă nu vor schimba cursul războiului în favoarea Ucrainei. El a mai spus că Rusia și-a mutat deja avioanele şi depozitele de bombe cu planare dincolo de raza de acțiune a rachetelor ATACMS.

În plus, el a atras atenţia că Kievul a dezvoltat capabilități de a lovi ținte pe o rază care o depăşeşte pe cea a rachetele anglo-franceze Storm Shadow. Ucraina a folosit drone cu rază lungă de acțiune produse domestic pentru a lovi capitala Moscova și nu numai. Dronele au vizat inclusiv o bază aeriană din Murmansk, la 1.800 km de front. 

Matthew Savill, directorul la thinktank-ul de apărare Rusi din Londra, a declarat pentru The Guardian că va fi "foarte, foarte greu de distrus" bazele aeriene rusești, construite "în mare parte din beton" la "sute de kilometri" dincolo de linia frontului. Rachetele ATACMS cu muniţie cluster ar fi mai eficiente decât rachetele Storm Shadows care nu au muniţie cluster, a sugerat el.

La Moscova, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat că Rusia va distruge noile livrări de rachete ATACMS în Ucraina. Între timp, Rusia este convinsă că Occidentul a autorizat deja Ucraina să o atace cu rachete cu rază lungă de acţiune. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept o "punere în scenă" vizita de miercuri de la Kiev a lui Antony Blinken şi David Lammy. "Acum încearcă să o prezinte public într-un mod mai frumos şi mai elegant", a apreciat Lavrov.

Sute de instalaţii militare rusești ar fi în raza rachetelor ATACMS

Ucraina a primit până acum rachete cu o rază de acțiune de până la 300 km cu condiţia că acestea nu pot fi folosite pentru a lovi în Rusia. Este vorba de rachetele ATACMS, cu lansare de la sol, furnizate de SUA și rachete de croazieră Storm Shadow  sau  Scalp-EG, cu lansare din aer, fabricate în Marea Britanie și în Franța. Totodată, SUA sunt aproape de a ajunge la un acord pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră JASSM,cu lansare de pe avioane şi cu o rază de acţiune de peste 370 km.

În iunie, SUA au permis Ucrainei să lovească cu arme occidentale doar la maxim 100 de km pe teritoriul Rusiei, de la granița cu regiunea ucraineană Harkov.

Oficiali americani au susţinut în ultimele săptămâni că Rusia a mutat 90% din aeronavele sale militare în baze aflate în afara razei de acţiune a rachetelor ATACMS şi că lansarea de rachete occidentale în adâncul Rusiei nu ar avea sens strategic. Dar experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au depistat luna trecută un număr semnificativ de instalații militare rusești care rămân în raza de acțiune a armelor occidentale.

ISW a subliniat că deşi ruşii au mutat avioane de luptă din 16 baze aeriene rusești aflate în raza armelor ATACMS, asta nu diminuează importanța de a permite Ucrainei să folosească rachetele împotriva a alte sute de instalații militare care pot fi lovite. Datele ISW arată că cel puțin 245 de instalații militare rusești cunoscute s-ar afla în raza ATACMS. 16 dintre acestea (6,5%) sunt baze aeriene. Majoritatea (85%) sunt alte tipuri de instalații militare. 20 de ţinte militare se află în raza de acțiune a rachetelor HIMARS, pe care Ucraina are în prezent dreptul să le folosească în circumstanțe limitate pe teritoriul Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Occidentul a permis deja Ucrainei să lovească Rusia cu rachete de croazieră. De ce nu a fost făcut public anunţul