Antena Meniu Search
x

Video Nicuşor Baciu, bolnav de inimă, a primit a doua şansă la viaţă, la doi ani după ce şi-a pierdut fratele

Bolnavii de inimă primesc o nouă şansă la viaţă. La 8 ani de când, peste hotare, pacienţii cu boli cardiace sunt salvaţi cu ajutorul unui stimulator cardiac subcutanat, procedura a ajuns şi în ţara noastră.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 15.12.2020, 21:22

Vezi și
  • Stimulatorul cardiac îi va ajuta inima să reziste pentru următorii cinci ani.
  • Boala de care suferă e aceeaşi care i-a răpus fratele în urmă cu doi ani.

O echipă de tineri medici a realizat la Craiova o astfel de intervenţie, reuşind să aducă speranţă pentru cei care nu şi-ar fi permis vreodată să se trateze în străinătate. 

La 29 de ani, Nicuşor Baciu a primit a doua şansă la viaţă. În urmă cu un an a aflat că are nevoie de un transplant de inimă. Boala de care suferă e aceeaşi care i-a răpus fratele în urmă cu doi ani. Norocul lui e o echipă de medici cu iniţiativă.

Nicuşor Baciu - pacient: Am fost descoperit în 2019, în decembrie. Nu mă simţeam foarte bine. Le mulţumesc din tot sufletul că m-au ajutat. Mi-au dat a doua şansă.

Stimulatorul cardiac îi va ajuta inima să reziste pentru următorii cinci ani.

Ema Goanţă - medic: Practic noi ce am facut acum l-am ajutat pe pacient şi încercăm să prevenim decesul printr-o moarte subită cardiacă. Este defapt o punte catre transplantul cardiac.

Paul Traşcă - medic: Implantul de defibrilator sucutanat este o premieră în România şi ne bucuram foarte mult că am putut să ajutăm acest tânăr.

Tehnologia care salvează vieţi

Povestea centrului de cardiologie din Craiova este dovada că lucrurile se mişcă acolo unde toţi trag în aceeaşi direcţie, spune şeful unităţii medicale.

Octavian Istrătoaie, şef clinică cardio: Comparativ cu anul 2016, cand nu exista niciun program guvernamental sau prin casa de asigurari de sanatate pe care sa il avem accesat, in mom de fata avem 7 programe. Toţi oamenii dedicaţi acestor programe ne-au ajutat şi le mulţumesc pentru asta.

90 de mii de pacienţi din întreaga lume au stimulatoare cardiace subcutanate. Printre ei, şi români, care vor putea de acum să fie monitorizaţi şi în ţară, la Craiova.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România se află pe primul loc la mortalitatea cauzată de boli care pot fi tratate, cele mai multe dintre ele afecţiuni cardiace. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Nicuşor Baciu, bolnav de inimă, a primit a doua şansă la viaţă, la doi ani după ce şi-a pierdut fratele