Antena Meniu Search
x

Video Ninge de 5 zile în Moldova. Salvatorii au înfruntat nămeţi de peste 2 metri în Botoşani. Strat record de zăpadă pentru luna aprilie

Iarna se încăpăţânează să-şi arate forţa la mijloc de primăvară. 24 de drumuri naţionale din zona Moldovei sunt în continuare închise, iar sute de maşini au rămas blocate în nămeţii record pentru luna aprilie.

de Redactia Observator

la 06.04.2023, 15:07

Vezi și

Salvatorii au putut ajunge la pacienţi doar cu ajutorul şenilatelor, după ce ambulanţele au rămas înzăpezite. Codul roşu de viscol a blocat traficul pe toate drumurile naţionale şi judeţene din Iaşi.

Chiar când se anunţa închiderea circulaţiei, un autocar plin cu copii a rămas blocat în coloana de maşini de lângă Târgu Frumos. Copiii, care erau din Bistriţa şi se întorceau dintr-o excursie, au fost cazaţi la un hotel.

"Aceşti copii, 57, am reuşit să-i preluăm. Din partea noastră pot să stea şi o zi, două, trei cât va fi nevoie să poată pleca", a declarat Ionel Vatamanu, Primar în Târgu Frumos. 

Nămeţi de peste 2 metri în Botoşani

Pe acelaşi subiect

Nimeni nu iese şi nu întră nici în judeţul Botoşani, unde răbufnirea iernii a făcut prăpăd. Salvatorii au înfruntat nămeţi de peste 2 metri că să ducă la spital 10 oameni, dintre care 7 cu nevoie urgentă de dializă. Un drum care, în condiţii normale, ar fi fost gata în 20 de minute, a fost parcurs în 10 ore. 

Pe drumul care leagă Botoşani de Suceava, mai bine de 100 de maşini au rămas înzăpezite. Printre ele, şi o familie care se întorcea din Italia. 

"Am plecat e la 6 jumătate dimineață, am venit după ei, au venit din Italia și stăm de cam de la 8:30. Nu ne-a anunțat nimeni nimic. Stăm și noi, blocat tot, am mai mers 5 metri de când ne-am oprit acum o oră și ceva. Nu a veni nimeni." au povestit oamenii.

Strat de zăpadă peste jumatate de metru Bârnova, Iaşi

"Sunt troiene multe și nici nu au cum să treacă mașinile utilajele că s-au băgat mașinile cum au fugit într-o parte în alta și nu au cum să intre. E dezastru în seara asta", a povestit un localnic.

Pentru că ambulanţele nu au mai putut face faţă, o şenilată a intervenit la mai mulţi pacienţi, printre care şi un bătrân care a făcut un atac de panică.

În total, 12 judeţe au fost luate prin surprindere de iarnă din aprilie. În Bârnova, Iaşi, s-a depus cel mai mare strat de zăpadă, 57 de centimetri. Un record pentru luna aprilie, spun meteorologii. Iar vremea rea nu dă semne să se potolească prea curând. Codul roşu de viscol şi ninsori a fost înlocuit de unul portocaliu valabil cel puţin până la ora 22:00, în judeţele Botoşani, Iaşi şi Neamţ.

24 de drumuri naţionale închise

În continuare există interdicţii, dacă iniţial a fost anunţat până la 4 dimineaţa, acum a fost prelungit până la ora 14. Această interdicţie a fost pusă tocmai din cauza faptului că abia se poate circula pe drumurile din Moldova. Vorbim de 24 de drumuri naţionale în toată Moldova, care sunt închise şi zeci de drumuri judeţene, care de asemenea au probleme din cauza zăpezii. 

Însă, dacă intrăm în orice localitate din Iaşi sau din Botoşani vedem maşini complet acoperite de zăpadă şi vor fi scoase cu greu. Vorbim de un cod portocaliu de viscol şi ninsori până la ora 22. Cei de la drumuri spun că fac cu greu faţă deszăpezirii. Chiar dacă ajung să cureţe, în jumătate de oră zăpada se depune din nou. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ninge de 5 zile în Moldova. Salvatorii au înfruntat nămeţi de peste 2 metri în Botoşani. Strat record de zăpadă pentru luna aprilie