Antena Meniu Search
x

Update Sute de persoane înzăpezite au fost salvate în Botoşani, Iaşi şi Neamţ. Peste 6000 de oameni, fără curent. Ce drumuri sunt închise în Moldova

Vremea continuă să paralizeze zona de nord a ţării. Pentru prima oară în istoria măsurătorilor meteorologice am avut cod roşu de ninsori viscolite la jumătatea primăverii. Azi au fost emise noi avertizări de cod portocaliu și cod galben de ninsori, valabile pentru jumătate de ţară. Între timp, în urma codului roşu de aseară, DSU a făcut un bilanț provizoriu. Au fost salvate 655 de persoane din 270 de mașini rămase înzăpezite. Aeroportul Suceava a fost închis din cauza condiţiilor meteo extreme. 6000 de consumatori din Bacău și Botoșani nu au curent electric. 24 de drumuri naționale sunt închise în Moldova. 

de Redactia Observator

la 06.04.2023, 12:30

Vezi și

Pentru prima oară în istoria măsurătorilor meteorologice am avut cod roşu de ninsori viscolite în aprilie. Sunt şcoli închise în 3 judeţe. Autorităţile au decis suspendarea cursurilor în Iaşi, Botoşani şi Neamţ. Peste 100 de elevi din Neamţ au fost cazaţi peste noapte în săli de sport şi în garnizoane militare, după ce NU au mai reuşit să ajungă acasă, tot din cauza furtunii de zăpadă.  

Sute de apeluri de urgenţă au primit echipele de intervenţii în ultimele 24 de ore. Sunt mii de oameni afectaţi din zeci de localităţi. În Botoşani, inclusiv jandarmii au ieşit să cureţe străzile şi să deszăpezească spitalele.  Multe drumuri au fost închise. Şi totuşi, mai multe maşini şi tiruri au derapat şi s-au răsturnat pentru că utilajele de deszăpezire nu au reuşit să facă faţă situaţiei.

Au fost aproape 300 de intervenţii doar în cazul autovehiculelor. Şi circulaţia feroviară a fost afectată de vremea severă. În acest moment, niciun tren nu circulă între Paşcani şi Târgu Neamţ, iar aeroportul din Suceava este închis. Tot în Botoşani, o femeie a fost nevoită să nască acasă, asistată prin telefon, pentru că ambulanţa nu a reuşit să ajungă la ea din cauza viscolului. 

Pompierii militari au acţionat, în ultimele 24 de ore, pentru deblocarea a 274 de autovehicule derapate sau blocate pe calea de rulare în care se aflau 655 de persoane. "În ultimele 24 de ore, vântul şi precipitaţiile sub formă de ploi şi ninsori însemnate cantitativ au produs efecte în 24 de localităţi din 12 judeţe - Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Dâmboviţa, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea",  potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Pe acelaşi subiect

În toate zonele afectate de vremea severă, pompierii, împreună cu structurile de poliţie, jandarmi, militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi echipaje specializate pentru deszăpezire, au intervenit şi pentru evacuarea apei dintr-un beci, precum şi pentru degajarea a 59 copaci şi a unor elemente de construcţie de la un imobil, 28 de autoturisme fiind avariate.

"O situaţie deosebită s-a produs în localitatea Teţcani din judeţul Neamţ, unde un autocar ce transporta 33 minori şi trei adulţi a rămas înzăpezit. Toate persoanele au fost preluate şi transportate la Căminul de Garnizoană din municipiul Roman, cu ajutorul autospecialelor din dotarea ISU şi MApN", arată sursa citată.

Un alt eveniment deosebit a avut loc în localitatea Crasnaleuca, judeţul Botoşani, unde o gravidă a născut la domiciliu, aceasta fiind asistată de două moaşe din localitate, precum şi de medicul coordonator din dispeceratul ISU, prin apel video. Femeia şi nou-născutul nu au probleme medicale. Echipajele de intervenţie nu au putut ajunge la solicitare din cauza stratului consistent de zăpadă.

Tot în judeţul Botoşani, salvatorii au intervenit pentru preluarea şi transportul la spital a 7 pacienţi care necesită dializă din localităţile Dăşeni, Liveni, Drăguşei, Săveni, Gulioaia, Ungureni şi munincipiul Botoşani, precum şi a 2 pacienţi hipertensivi din localitatea Corni şi a unui pacient cu plagă tăiată din localitatea Dragalina.

Cazuri complexe au avut loc şi în judeţul Iaşi, unde pompierii au intervenit în localităţile Slobozia şi Ţigănaşi pentru transportul a două gravide, care necesitau îngrijiri medicale.

Peste 1.200 de persoane înzăpezite şi sute de apeluri la 112 în Iaşi

Peste 1.200 de persoane scoase din nămeţi, peste 900 de apeluri primite prin SNAU 112 şi 44 de situaţii de urgenţă gestionate de pompieri - este bilanţul zilei de miercuri, când judeţul Iaşi s-a aflat sub cod portocaliu şi roşu de ninsoare şi viscol. Potrivit ISU Iaşi, pe timpul deplasărilor către şi de la intervenţii echipajele ISU, ale DRDP, SPADJ şi SVSU au acţionat pentru deblocarea din nămeţi a peste 1.200 de persoane aflate în autoturisme.

"Pe parcursul zilei, pe raza comunei Ţigănaşi, pe DJ 282, au rămas blocate în autoturisme peste 70 de persoane care au fost preluate de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ţigănaşi şi cazate la Căminul Cultural sau la persoane din localitate. În dispeceratul ISU Iaşi s-au primit şi gestionat peste 900 de apeluri prin SNUAU 112, cele mai multe cu privire la starea drumurilor, la arborii căzuţi şi despre persoane care necesită îngrijiri medicale", precizează sursa citată. Din cauza drumurilor blocate de zăpadă, ISU Iaşi a intervenit cu şenilata în mai multe localităţi din judeţ, pentru transportul unor persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale.  

ANM

Cod portocaliu şi cod galben de ninsori în jumătate de ţară

ANM a emis noi avertizări de cod portocaliu și cod galben de ninsori, strat de zăpadă și vânt puternic, valabile pentru jumătate de ţară.

COD GALBEN

  • Interval de valabilitate: 06 aprilie, ora 10 – 07 aprilie, ora 12
  • Fenomene vizate: predominant ninsori, strat de zăpadă,  intensificări ale vântului și polei

În intervalul menţionat, în nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, Transilvania și în nordul Crișanei, precum și în zona de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei de joi (06 aprilie), cu viteze de 40...60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor acumula 10...15 l/mp. În nord-estul Moldovei și izolat în rest se va depune polei.  Intensificări ale vântului se vor semnala temporar și în sudul Olteniei.

COD PORTOCALIU

  • Interval de valabilitate: 06 aprilie, ora 10 – 06 aprilie, ora 22
  • Fenomene vizate: ninsori viscolite și strat consistent de zăpadă
  • Zone afectate:județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș

În județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud și Mureș va continua să ningă viscolit, vizibilitatea va fi redusă și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h. Local se vor acumula peste 20 l/mp.

Aeroportul Suceava - închis din cauza condiţiilor meteo extreme

Potrivit conducerii aeroportului, din cauza ninsorii abundente, a rafalelor de viscol puternic şi a vizibilităţii spre zero, programul de zbor este afectat şi momentan nu se poate opera în condiţii de siguranţă, deşi pista de aterizare - decolare este curăţată. Totodată, din cauza condiţiilor meteo extreme, echipajele de pe zborurile Wizz Air care urmau să plece joi dimineaţă la Dortmund şi la Paris Beauvais au decis anularea decolării.

"Echipele noastre de deszăpezire intervin nonstop cu utilaje şi materiale pentru a menţine infrastructura în condiţii de operare, însă vremea extremă împiedică în acest moment desfăşurarea operaţiunilor aeriene conform orarului. Rugăm pasagerii să păstreze legătura cu operatorul aerian", a transmis directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuţa.

Totodată, situaţia existentă la nivelul judeţului Suceava în contextul avertizării meteorologice cod roşu de vreme rea este analizată joi în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Potrivit Prefecturii, prin ISU s-a menţinut permanent legătura cu cele trei unităţi medicale din judeţ ce asigură asistenţă medicală pentru persoanele dializate, asigurându-se continuitatea acestui serviciu medical vital pentru cele 373 de persoane avute în evidenţă.

Totodată, Prefectura a precizat că DN 17, pe sectorul Păltinoasa - Suceava, va rămâne închis până în data de 07.04.2023, ora 10,00, iar în funcţie de evoluţia vremii şi posibilităţile de intervenţie pentru deszăpezire, restricţia va fi ridicată mai repede.

Peste 6000 consumatori din Bacău și Botoșani nu au curent electric

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 23 localităţi din 2 judeţe (Bacău şi Botoşani), însumând un număr de aprox. 6.273 consumatori finali nealimentaţi. La acest moment se intervine pentru remedierea situaţiilor semnalate.În cursul acestei dimineţi, misiuni în desfăşurare erau la nivelul judeţelor Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava.

Starea drumurilor. Sunt închise toate drumurile naționale și județene în Botoșani și Iași, din cauza ninsorii

Situaţia drumurilor închise din cauza zăpezii şi viscolului, ora 10.00

🔴 DRUMURI NAŢIONALE CU CIRCULAŢIA ÎNTRERUPTĂ:

1.  DN28A km 0+000 – km 37+661    Tg. FRUMOS - PASCANI - MOTCA (IS) 

2.  DN29 km 44+100 – km 99+850     BOTOSANI (BT) - MANOLEASA (BT)

3.  DN28 km 0+000 – km 65+000      SABAOANI (NT) - IASI (IS) 

4.  DN28 km 81+000 - km 141+000    IASI (IS) - ALBITA (VS)

5.  DN28B km 0+000 – km 39+000      TARGU FRUMOS (IS) - FRUMUSICA (BT) 

6.  DN28D km 0+000 – km 14+000      VALEA LUPULUI (IS) - LUNCA CETATUII (IS) 

7.  DN24 km 151+000 – km 184+000   IASI (IS) - DELENI (CIORTESTI) (IS) 

8.  DN24 km 202+000 – km 219+000   IASI (IS) - SCULENI (IS)

9.  DN24C km 0+000 - km 48+855      VANATORI (POPRICANI) (IS) - STEFANESTI (BT) 

10.  DN2 km 375+000 – km 383+000   MOTCA (IS) - DRAGUSENI (SV)

11.  DN2F km 5+000 – km 39+100      HOLT (BC) - STRAMINOASA (BC)

12.  DN17 km 227+000 – km 249+000   SUCEAVA (SV) - PALTINOASA (SV) 

13.  DN28B km 39+000 – km 71+000     IASI (IS) - BOTOSANI (BT)

14.  DN29 km 21+670 – km 37+900     DUMBRAVENI (DUMBRAVENI) (SV) - BOTOSANI (BT)

15.  DN24C km 43+850 – km 142+250    BIVOLARI (IS) - RADAUTI-PRUT (BT)

16.  DN29A km 23+010 – km 98+842     ZVORISTEA (SV) - RADAUTI-PRUT (BT)

17.  DN29B km 3+000 – km 31+500      BOTOSANI (BT) - DOROHOI (BT) 

18.  DN29C km 0+000 – km 45+785      CUCORANI (BT) - SIRET (SV) 

19.  DN29D km 2+800 – km 48+146      BOTOSANI (BT) - STEFANESTI (BT) 

20.  DN29E km 0+000 – km 2+500      STANCA (GEORGE ENESCU) (BT) - STANCA (GEORGE ENESCU) 

21.  DN15D km 2+041 – km 45+325      PIATRA NEAMT (NT) - ROMAN (NT) 

22.  DN2 km 292+350 – km 318+300   BACAU (BC) - SECUIENII NOI (NT) 

23.  DN2 km 415+000 – km 430+000   FALTICENI (SV) - SUCEAVA (SV) 

24.  DN2 km 457+100 – km 477+000   ROMANESTI (GRANICESTI) (SV) - SIRET (SV) 

🔴 DRUMURI NAŢIONALE CU CIRCULAŢIE ÎNGREUNATĂ:

1.  DN2 km 318+300 – km 360+300 SECUIENII NOI (NT) - NISIPORESTI (NT) 

2.  DN2 km 360+300 - km 375+541 NISIPORESTI (NT) - MOTCA (IS)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Sute de persoane înzăpezite au fost salvate în Botoşani, Iaşi şi Neamţ. Peste 6000 de oameni, fără curent. Ce drumuri sunt închise în Moldova