Antena Meniu Search
x

Video Noile reguli au creat haos. Până şi autorităţile au fost confuze şi au revenit cu precizări asupra restricţiilor

A fost haos azi în toată ţara, după anunţul autorităţilor că e necesar certificatul verde în toate instituţiile publice. În vreme ce unele au cerut documentul înainte să le permită oamenilor accesul, altele au ignorat prevederea cu totul. Nici regulile nu au fost clare, pentru că Guvernul una a vorbit şi alta a făcut. Nelămuriri au fost legate şi de intrarea la mall, de exemplu, unde de azi era anunţată obligatorie prezentarea imunizării sau trecerii prin boală, când de fapt legea nu prevedea încă acest lucru.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 25.10.2021, 19:48

Vezi și

Oricine dorea să intre în acest mall din sectorul 3 al Capitalei putea face asta fără să fie oprit şi întrebat dacă are sau nu certificatul verde. "Ne-am şi mirat că nimeni nu ne-a întrebat absolut nimic", spun oamenii. Şi asta pentru că, deşi aşa trebuia să fie conform Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, hotărârea de Guvern dată vineri nu cuprindea şi această prevedere. Aşa că astăzi autorităţile au revenit asupra deciziei: e necesar documentul care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală. Vor fi totuşi şi excepţii.

"Pentru mall-urile care au în ele servicii publice. Acolo se poate intra cu test valabil şi cu dovada programării la centrul de paşapoarte sau servicii comunitare", a declarat Raed Arafat, şeful DSU. În sediile Poştei Române, aceeaşi confuzie. Pe uşă un afiş mare îi invită doar pe cei vaccinaţi să intre în clădire. Deşi este companie a statului, unde în mod normal de azi ar fi trebuit permis accesul doar persoanelor cu certificat verde, reprezentanţii poştei au anunţat că documentul nu este necesar la intrarea în sedii. De altfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat azi o nouă hotărâre, prin care clienţii nu au nevoie de vaccinare sau dovadă a trecerii prin boală dacă vor să ridice pensiile sau alocaţiile.

În Ilfov, noile restricţii erau astăzi ignorate chiar de autorităţi. La primăria din Otopeni nu doar că triajul la intrare nu era asigurat dar nici măcar angajaţii nu purtau masca de protecţie. Despre prezentarea certificatului verde, nici vorbă. Nici aici nu e nevoie de certificat verde pentru toate actele. În sediile ANAF din întreaga ţară sute de oameni au fost astăzi ţinuţi în faţa instituţiilor.

Regulile nu sunt aceleaşi însă şi pentru angajaţii de la stat

Pe acelaşi subiect

Ce vedeţi aici este ghişeul ANAF Ilfov. Un birou în curtea instituţiei. Un scaun pe care contribuabilii se aşează. Vii aici, ridici documentele de la geam după care te aşezi pemntru a le completa. Şi la Galaţi oamenii s-au pus la coadă, aşteptând ca angajaţii fiscului să le preia documentele. "Ca să mai dăm la bugetul statului nişte bani. Da, ce să mai zic, nu mai zic nimic. Nu ai ce să zici. Dacă nu ai nici pensie, nici serviciu, du-te dă 50 de lei. Pentru? O hârtie", spune o femeie supărată.

Regulile nu sunt aceleaşi însă şi pentru angajaţii de la stat. Ei se pot duce la muncă fără să fie vaccinaţi. "Intrarea în institutiile publice pentru angajati nu este verificat certificatul verde, dar pentru altele este verificat certificatul verde, complet, inclusiv testat", a declarat Raed Arafat. Nedumeriţi au fost şi hotelierii. Deşi autorităţile au anunţat săptămâna trecută că turiştii care se cazează au nevoie de certificat verde, nici această măsură nu a fost trecută în hotărârea de Guvern. Azi au anunţat că decizia va fi introdusă.  

Tot de azi au intrat în vigoare şi alte restricţii. Masca de protecţie trebuie purtată din nou peste tot. Circulaţia după ora 22 este permisă doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, iar petrecerile de nuntă sau botez sunt interzise. Măsurile sunt valabile pentru cel puţin 30 de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Noile reguli au creat haos. Până şi autorităţile au fost confuze şi au revenit cu precizări asupra restricţiilor