Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Nu ai voie să-l dobori". Cum a zburat ilegal prin 4 ţări avionul "fantomă" şi a pus pe jar piloţii maghiari, americani şi români

Alertă aeriană fără precedent! O aeronavă civilă a alertat piloţii militari maghiari, americani şi români. Şase aparate de vânătoare au interceptat un avion de mici dimensiuni care a trecut prin patru ţări fără autorizaţie. Echipajul de bord nu a răspuns vreunui mesaj. Drumul aparatului de zbor a pornit din Ungaria, a continuat deasupra României, Serbiei şi Bulgariei. Avionul a aterizat in Bulgaria dar inca detaliile despre ocupanţi sunt secrete.

de Redactia Observator

la 09.06.2022 , 20:08

Imaginile sunt filmate aseară, în Drobeta Turnu Severin. Un avion uşor de tip Beechcraft, cu două locuri, este urmărit de aparate de vânătoare. La ora 17 şi 30 de minute decolase din Debreţen, fără să aibă vreun  plan de zbor aprobat şi fără să pornească mijloacele de identificare electronice de la bord. 8 minute mai târziu, scris 17.38, în spaţiul aerian al Ungariei, este somat de două avioane de luptă Grippen să se întoarcă pe aeroport. Fără succes. Aeronava intră în România pe la Oradea la ora 17.49. La 17 şi 59 de minute, misiunea este preluată de către ţara noastră. "Ţinta a fost preluată de alte două aeronave militare, ale forţelor aeriene ale SUA care la acel moment se aflau în zbor în spaţiul aerian al României, în misiune de patrulare", a declarat Costi Spânu, purtător de cuvânt MApN.

Motivul pentru care piloţii militari nu au deschis focul

La ora 18.42 alte două avioane de luptă F16, de data aceasta româneşti, se ridică de la sol de la baza aeriană de la Feteşti. Piloţii români îi înlocuiesc pe cei americani şi ţin în continuare în vizor aeronava suspectă, care nu răspunde apelurilor radio sau semnalelor vizuale. "În zona Turnu Severin, România - Korbovo, Serbia, cele două aeronave au intersectat şi spaţiul aerian al Serbiei, după care au revenit în spaţiul aerian românesc", a declarat Costi Spânu, purtător de cuvânt MApN. După o oră şi 20 de minute de la intrarea în spaţiul aerian românesc, trece Dunărea astfel că piloţii se întorc la bază. Până dimineaţă, nicio veste de la oficialii bulgari. La prânz, ministrul Apărării de la Sofia spune că apărarea antiaeriană era pregătită dar nu au fost ridicate aparate de zbor de la sol.

Vezi și

"În niciun moment, avionul nu a reprezentat o ameninţare pentru infrastructura noastră civilă sau militară", a declarat Dragomir Zakov, ministrul bulgar al Apărării. Nici omologul său de la Bucureşti nu avea mai multe răspunsuri. A precizat însă acelaşi lucru - aeronava nu a fost considerată un pericol. "Este un incident rar. Un incident mai degrabă ciudat. Nu era ceva care să pericliteze siguranţa naţională. Nu ştim care a fost mobilul acelei călătorii ciudate. O lebădă neagră", a declarat Vasile Dîncu, ministrul Apărării. Conform legii, o aeronavă civilă, o dată interceptată, putea fi doborâtă doar dacă pilotul ar fi coborât sub un plafon de o mie de metri şi ar fi intenţionat să se prăbuşească intenţionat, într-o zonă populată.

"Trebuie să existe informaţii că la bord sunt persoane suspecte care pot să facă un act terorist. Dacă nu există informaţii despre cei de la bord. In momentul iminentei indreptarii catre un obiectiv importrant s-ar fi declansat atacul asupra avionului", a declarat Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major. În cazul de faţă, aeronava civilă zbura undeva la aproape 2.000 de metri altitudine. "Dacă îşi continuă zborul fără să se abată de la traiectul iniţial nu aivoie să îi produci pierderi, să îl dobori", a declarat Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major. Incidentul aviatic este acum anchetat de autorităţile din cele patru ţări pe care aeronava civilă le-a survolat fără să aibă vreun acord. Oficialii bulgari au anunţat că alte detalii nu pot fi precizate momentat deoarece ancheta este secretă.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » "Nu ai voie să-l dobori". Cum a zburat ilegal prin 4 ţări avionul "fantomă" şi a pus pe jar piloţii maghiari, americani şi români