Antena Meniu Search
x

Foto "Nu suntem veșnici! Viața omului este ca un vis!" Părintele Tănăsache Costea şi-a pierdut viaţa pe Drumul Morţii E 85, după ce s-a izbit frontal de o autocisternă

S-a grăbit spre moarte şi spre cele veşnice. La doar 66 de ani, preotul Atanasie Tănăsache Costea şi-a pierdut viaţa într-un cumplit accident rutier petrecut pe Drumul Morţii E 85. Maşina în care se afla a intrat pe contrasens şi s-a izbit frontal cu o autocisternă. Autoturismul s-a făcut praf, după ce a fost târât pe câmpul din apropiere. Părintele era căsătorit şi avea cinci copii. 

de Monica Palade

la 12.07.2023, 10:36

Impactul a fost atât de violent, încât părintele nu a avut nicio şansă să scape cu viaţă. Preotul Atanasie Tănăsache Costea a venit în Bucureşti în 1996 şi a predat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

"Nu suntem veșnici! Viața omului este ca un vis!"

Vestea morţii i-a întristat pe cei care i-au fost elevi, pe cei pe care i-a îndrumat în viaţă şi pe toţi cei care au avut şansa să îl cunoască. Mesajele de condoleanţe au împânzit reţelele de socializare. „Părintele Tănăsache, a fost un preot care a lăsat multe urme frumoase in viața mea și in viața multor colegi. Mi-a fost primul duhovnic în facultate și m-a învățat extrem de multe. Un om mereu vesel și optimist. O pildă de iubire și slujire jertfelnică. Dumnezeu să-l odihnească și cu drepții să-l numere. Îi mulțumesc pentru tot! Veșnică pomenire Părintelui Profesor Tănăsache!”, “Criminalul drum al Moldovei... a ucis iar... Un suflet mare.. Părintele profesor Costea Tănăsache ne-a cununat.. Are un fiu monah în Sfântul Munte. Dumnezeu să îl odihnească!”

“În această dimineață, a trecut la Domnul un minunat mărturisitor al credintei noastre ortodoxe- Părintele Atanasie-Tănăsache Costea! Tată a cinci băieți , soț minunat, duhovnic plin de Har, slujește de-acum în împărăția lui Dumnezeu!Dragul nostru părinte! Îți mulțumim pentru că ai inspirat generatii întregi de teologi și nu numai cu modul în care sfinția ta ai trăit cu toată inima credința!”, “Cu adâncă tristețe am aflat de trecerea la Domnul a Pr. Atanasie Tănăsache-Costea , m-am învrednicit și eu nevrednicul să îl am ca profesor. Îmi amintesc cu drag de chipul blând , smerit și plin de dragoste pentru cei din jurul său.Pe teologi a călăuzit, pe săraci , văduvi văduve , pe monahi și monahii. Avem datoria să ne rugăm pentru dânsul , suntem datori să îl urmăm și să îl pomenim.  Noi teologi îi mulțumim pentru buna călăuzire. Milostivul Dumnezeu să îl ierte Condoleanțe familiei!”, “Dumnezeu să-l odihnească! Mereu mi a dat sfaturi și m- încurajat acest preot minunat! Chiar săptămâna trecută mi a dat nota 10 la examen, și m- a binecuvântat spunandu- mi să am nădejde în Dumnezeu că ma ajuta în tot ce mi-am propus. Este un preot de nota 10!!!”

Pe acelaşi subiect

“Astăzi e zi de întristare pentru mine și soția mea, trecerea către veșnicie a duhovnicului nostru Avva Atanasie Tănăsache Costea aducându-ne lacrimi în ochi și inimi! Un părinte spiritual deosebit, vesel...plini de strălucire, agerime și energie bună erau ochii săi căprui , care mă dojeneau cu bunătate și mă țintuiau cu fermitate când greșeam , iar când îi povesteam lucruri bune scăpărau raze de bucurie pentru mine. nVorba sa era foarte frumoasă energică și înțeleaptă ! Avea multe în gând și dorea să le împărtășească pe toate ! În cântul psaltic, a fost cea mai frumoasă voce și cea mai frumos și corect condusă voce pe care am auzit-o vreodată ! Deosebit de muzical și expresiv cu culori vocale impresionante și o "poză de glas " de o unitate rară in toate registrele pe care le deținea ! Calitatea vocii sale era de o constanță dezarmantă... de la o Liturghie la altă Taină, vocea sa era tot mai strălucitoare si mai frumoasă ! Doamne, frumos OM mi-a fost rânduit Învățător! Slavă, Ție ! Veșnică pomenire Avva Tănăsache! Te-am iubit foarte mult toți șase !

Și parcă îl văd pe Serafim mititel, slujind prin casă cu o cădelniță făcută dintr-o jucărie cu cutie muzicală, cântând cât íl ținea gurița: Doamneeee, binecuvântează și pe Părintele Tănăsacheee!”, “Nu suntem veșnici! Viața omului este ca un vis! Trebuie să ne pregătim în fiecare clipă!”Părintele Atanasie-Tănăsache Costea a trecut la Domnul în această dimineață. Veșnica lui pomenire!”, “Bunul Dumnezeu să ierte și să așeze cu Sfinții Săi, sufletul Părintelui profesor Atanasie Tanasache Costea!”, “Dumnezeu a chemat la ceruri mult prea devreme pe un mare slujitor al Sau. Parintele profesor Atanasie Tanasache- Costea ( preot slujitor la biserica "Sf. Ilie" - Grant si titular al catedrei de " Teologie sistematica si arta sacra" a Universitatii Bucuresti) a plecat astazi pe drumul eternitatii, in urma unui groaznic accident rutier. Preot cu mare har, posesor al unui discurs teologic exceptional, parintele Tanasache a marcat intr-un mod pozitiv si determinant cugetele si viata multor enoriasi.Uneori, " caile Domnului" sunt mult prea tainice si mult prea adanci...Dumnezeu sa-l odihneasca in lumina cu Dreptii!”

„Este o durere, o pierdere, plecarea parintelui Pr asistent dr. Costea Tanasache(1957-2023). In aceste momente grele, cand vesnicia ii deschide large portile parintelui Costea Tanasescu, pentru noi ramane multa liniste, apasare si doliu, sunt intrebari fara raspunsuri. Sunt lacrimi, sunt regrete, sunt intrebari fara raspunsuri dar peste toate acestea, nadejdea Invierii. Dumnezeu şi-a luat aproape un suflet cald şi frumos, iar nouă aici, pe pământ, ne-a lăsat amintirea vie a unui preot destoinic, un duhovnic responsabil si iubitor, un tata intelegator si harnic si un om care a incurajat credinta, bunatatea si altruismul. Milostivule Dumnezeu să odihnească sufletul slujitorului Său împreună cu drepţii în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi! Veşnică să-i fie pomenirea!”.

“Părintele nostru drag , Tănăsache Atanasie Costea, un îndrăgit mentor al studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, s-a mutat la cele veșnice în dimineața zilei de marți, 11 iulie 2023.Părintele profesor a fost și va rămâne în me­moria tuturor celor care l-au cunoscut, un dascăl și un păstor luminos care a slujit Biserica cu timp și fără timp și care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în iubirea de slujire a lui Dumnezeu și a semenilor. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i așeze sufletul în rândul celor drepți !”, “Dumnezeu să vă odihnească, părinte! Pe lângă faptul că ne-ați îndrumat pe noi studenții și ne-ați învățat rânduiala bisericească , în anumite momente ne-ați rânduit și câte un sfat de folos! Vă mulțumim din suflet, părinte profesor! Costea Atanasie-Tănăsache, profesor de Teologie- Liturgică la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" “Bunul Dumnezeu sa ierte și sa așeze cu Sfinții Săi, sufletul Părintelui profesor Atanasie Tanasache Costea-preot slujitor la parohia "Sf.llie -Grant"!”, sunt doar câteva dintre mesaje.

Cine a fost preotul Atanasie Tănăsache Costea

Părintele Tănăsache Atanasie Costea s-a născut în urmă cu 66 de ani la Pechea, în județul Galați, iar în 1984 a cunoscut-o pe viitoarea soție, presbitera Elena Costea. Primii șapte ani i-au petrecut la Parohia Smulți, din județul Galați, împreună cu primii lor patru copii. Cel de al cincilea s-a născut după ce familia s-a mutat la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Galați, o parohie săracă din port, la ale cărei slujbe abia dacă participau câțiva enoriași.

În perioada respectivă, Părintele Tănăsache a început să-și dovedească abilitățile de lucru cu tinerii, punând la dispoziția ASCOR Galați biserica și călăuzirea sa. De atunci, biserica modestă din port a fost mereu plină de tineri.

În 1996, familia s-a mutat în Capitală, unde părintele a devenit ghid spiritual pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București. El coordona și practica studenților în școlile Capitalei.

În 2007, și-a susținut teza de doctorat, intitulată „Dimensiunea spirituală ortodoxă a pedagogiei creştine”, iar în 2010 a fost numit paroh al bisericii bucureștene „Sfântul Ilie – Grant”. Părintele Tănăsache Atanasie Costea este autorul mai multor articole de specialitate despre legătura dintre educație și spiritualitate, dar nu s-a preocupat să avanseze în cariera academică, ci și-a dedicat viața călăuzirii tinerilor, prin aplicarea în practică a principiilor pedagogiei creștine.

Într-un interviu acordat Zarului Lumina, el spunea că familia este „ca o biserică mică”. Ar fi bine ca tinerii să nu amâne alegerea celui alături de care să-și întemeieze o familie, această alegere fiind de fapt „o chemare de la Dumnezeu” pe care ei trebuie să o înțeleagă și la care să răspundă. Doamna preoteasă Elena, cei cinci fii, dintre care unul este monah în Sfântul Munte, numeroșii nepoți și multe generații de absolvenți de Teologie vor păstra amintirea luminoasă Părintelui Tănăsache Atanasie Costea și el va rămâne în rugăciunile tuturor celor pe care i-a sfătuit și călăuzit, scrie Basilica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "Nu suntem veșnici! Viața omului este ca un vis!" Părintele Tănăsache Costea şi-a pierdut viaţa pe Drumul Morţii E 85, după ce s-a izbit frontal de o autocisternă