Video O barcă medievală, expusă în premieră la Iaşi. Ambarcaţiunea are aproximativ 500 de ani şi a fost realizată dintr-un singur trunchi de copac
O barcă medievală a fost expusă în premieră la Palatul Culturii din Iaşi. Piesa de patrimoniu, numită simbolic "Monoxila Moldovei", este veche de aproximativ 500 de ani şi a fost realizată dintr-un singur trunchi de copac. Ambarcaţiunea poate fi admirată de publicul larg începând de azi.
Ambarcaţiunea a fost descoperită în urmă cu 6 ani de localnicii din Soci, pe albia râului Moldova. De atunci, barca a intrat în grija celor de la Palatul Culturii din Iaşi care au restaurat-o. Muncitorii unei balastiere au fost cei care au făcut descoperirea. La momentul respectiv, în 2018, specialiştii spuneau că, în locul în care a fost găsită, nu ar fi existat comunităţi în urmă cu 500 de ani, motiv pentru care, cel mai probabil, aceasta a fost adusă de o viitură şi îngropată sub un mal cel puţin 30 de ani, până când o altă viitură a scos-o la suprafaţă.
Palatul Culturii din Iaşi este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din România
Numită simbolic "Monoxila Moldovei", ambarcaţiunea este una dintre cele mai mari de acest tip din România. Are aproape 9 metri lungime şi un metru lăţime, însă, ceea ce o face cu adevărat inedită este tehnica prin care a fost realizată. "Au folosit unelte rudimentare în construcţii, nu au făcut nimic altceva decât să sobească acest trunchi de copac, folosind cuţitoaie, bardă. Este vorba despre un plop tremurător. Din trunchiul unui plop tremurător au scobit şi au realizat această ambarcaţiune", a declarat Vlad Trandafirescu, muzeograf. Barca datează din secolul 15-16 şi, potrivit experţilor, ar fi fost utilizată de negustori pentru a traversa răul. De astăzi, exponatul, extrem de rar, poate fi admirat de oricine, la Iaşi.
"Una dintre comorile Palatului Culturii poate fi vizitat de azi, poate fi admirat şi, de ce nu, poate fi imaginată cum era folosită în urmă cu mai bine de jumătate de mileniu, atunci când a fost realizată de locuitorii vremurilor de atunci", a declarat Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii din Iaşi. Palatul Culturii din Iaşi este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din România. Anual, peste 400.000 de vizitatori calcă pragul clădirii, care găzduieşte patru muzee naţionale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰