Observator Update, știrile zilei din 19 mai
Știrile zilei - 19 mai. Ești grăbit? Observatornews.ro te ajută să afli, pe scurt, cele mai importante știri ale momentului, la Observator Update.
- România trece la starea de alertă maximă
- Amenzile au fost stabilite pe categorii, în starea de alertă, pentru a fi considerate constituționale
1. România trece la starea de alertă maximă
România trece la starea de alertă maximă. Este declaraţia făcută în această dimineaţă de premierul Ludovic Orban. De astăzi, poliţiştii vor avea din nou cadru legal şi pot aplica amenzi. Devine obligatorie purtarea măștii, iar ca să ieşim din oraş avem nevoie în continuare de declarația pe propria răspundere. Starea de alertă va fi menţinută timp de 30 de zile, însă, se va putea prelungi. Există şi posibilitatea să revenim la starea de urgenţă. Dar asta în funcţie de cum evoluează epidemia de COVID-19.
2. Sondaj, după starea de urgență: Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un sondaj de opinie legat de impactul COVID-19 asupra vieții românilor. Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.Aproape jumătate dintre români au acuzat lipsa apropierii de cei dragi în perioada marcată de Starea de urgență, iar 46% spun că s-au certat mai puțin sau deloc cu partenerul sau familia.
3. În satul în care a fost confirmat primul caz de coronavirus, viața a revenit la normal (Video)
În ţara în care s-a schimbat aproape totul, există o comună în care viaţa decurge la fel ca înainte de pandemie. Vorbim despre comuna Prigoria din Gorj, locul în care a fost confirmat primul pacient cu coronavirus din România. Oamenii parcă au şi uitat de jandarmii care păzeau zeci de case, iar controversele de la nivel înalt nu-i afectează. Fie stare de urgenţă, fie stare de alertă, localnicii de aici îşi văd liniştiţi de treburile din gospodărie.
4. Ludovic Orban: "Cine nu respectă regulile devine un factor de risc și trebuie sancționat"
Ludovic Orban, premierul României, a declarat că cine nu respectă regulile de autoprotejare, în mod deliberat devine un factor de risc. Premierul precizează că cei care nu poartă mască și nu respectă distanţarea socială trebuie sancționați.
5. Cum explică Ludovic Orban haosul din vamă: Pur şi simplu a fost un val. Foarte mulți au venit pietoni
Premierul Ludovic Orban a comentat imaginile din Vama Nădlac, unde mii de oameni s-au înghesuit să intre în țară, spunând că a fost un ”val de români” care s-a întors în ţară după ce s-a renunțat la carantina instituţionalizată obligatorie. Ludovic Orban a spus că peste 1.200 de persoane au venit pietoni. Orban a mai precizat şi că a dispus luarea unor măsuri pentru aceşti oameni care se aflau, pe jos, la graniţă şi că mijloace de transport au fost puse la dispoziţia lor.
Ce trebuie să știi:
- Răscoala culegătorilor români de sparanghel, la o fermă din Germania, plătiți prost și exploatați "ca sclavii"
- Nu mai pot participa 16 persoane la nunți, botezuri sau alte evenimente private, în timpul stării de alertă
- Amenzile au fost stabilite pe categorii, în starea de alertă, pentru a fi considerate constituționale
Prognoza meteo pentru astăzi
Valorile termice se vor menţine apropiate de cele climatologic specifice perioadei, însã gradul de instabilitate atmosfericã va fi în creştere, îndeosebi din a doua parte a intervalului în jumãtatea sudicã a ţãrii.
Pe parcursul zilei cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate în primele ore în regiunile sudice, iar dupã-amiaza cu precãdere la munte, unde pe arii restrânse se vor semnala ploi de scurtã duratã şi descãrcãri electrice.
Din orele serii, la început în regiunile sud-vestice, apoi în cele centrale şi local în cele sudice şi de sud-est, instabilitatea atmosfericã se va accentua şi se va manifesta prin perioade în care se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, izolat vijelii şi posibile cãderi de grindinã.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi 15...25 l/mp.
În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar ploi de scurtã duratã, slabe cantitativ, vor fi posibile doar izolat. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri, în zona montanã înaltã, iar temporar în prima parte a intervalului pe suprafeţe restrânse şi în sud-est.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 şi 28 de grade, iar cele minime între 9 şi 17 grade.
Vremea în București
Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimã va fi de 15...16 grade. La începutul zilei şi din nou cu o probabilitate mai mare din a doua parte a nopţii, se vor semnala averse, descãrcãri electrice şi vânt.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰