Antena Meniu Search
x

Curs valutar

În satul în care a fost confirmat primul caz de coronavirus, viața a revenit la normal (Video)

În ţara în care s-a schimbat aproape totul, există o comună în care viaţa decurge la fel ca înainte de pandemie. Vorbim despre comuna Prigoria din Gorj, locul în care a fost confirmat primul pacient cu coronavirus din România. 

de Diana Speretoiu

la 18.05.2020 , 22:39

  • Un tânăr de 20 de ani a fost considerat primul caz de infectare cu coronavirus.
  • Localnicii din Prigoria nu par foarte afectați de restricțiile impuse.

Oamenii parcă au şi uitat de jandarmii care păzeau zeci de case, iar controversele de la nivel înalt nu-i afectează. Fie stare de urgenţă, fie stare de alertă, localnicii de aici îşi văd liniştiţi de treburile din gospodărie.

Suntem la aproape 50 de kilometri distanţă de Târgu Jiu, în comuna Prigoria. În urmă cu aproape trei luni, aici era confirmat pacientul zero al României. Acum, singurul semn care arată că suntem încă în pandemie este masca pe care oamenii o poartă atunci când merg să cumpere pâine. 

Sătenii erau oricum obişnuiţi cu distanţarea socială. Aşa că libertatea nu a venit ca o noutate. 

Vezi și

Pe uliţele satului, e o linişte apăsătoare şi nici ţipenie de om. Distanţarea socială, aici la ţară, nu pare să fie o regulă prea greu de respectat pentru că doar bătrânii au mai rămas acasă, iar multe locuinţe sunt acum goale.

Peisajul era cu totul altul la sfâşitul lunii februarie, după confirmarea primului caz de coronavirus. Uliţele erau pline de zeci de jandarmi şi poliţişti care păzeau casele. Dar şi de echipaje medicale care căutau suspecţi de coronavirus. 

Treptat, însă, viaţa a revenit la normal. Astăzi, pe nea Ion l-am găsit singur, în grădină. Săpa porumbii, aşa cum face de-o viaţă. 

Ion, localnic: Nu-mi vine să stau. Învăţat să muncesc, sunt la pensie. Ce să fac? Muncesc să mai am şi eu pe aici ba o ceapă, ba un usturoi, o roşie. Ca să stau în casă singur aşa, nu pot. 

Din schimbarea stării de urgenţă cu cea de alertă, oamenii recunosc că nu au înţeles mare lucru. 

Un localnic spune că "ce să înţeleg? N-am înţeles nimic. Eu mă duc la vaci, mă duc la muncă, ce să fac? Nu o să stau în casă. Merg pe câmp, nu mă duc la oraş, la ţară. Nu s-a schimbat cu nimic viața noastră. La cârciumă, nu mă duc. Eu beau vin de la mine de acasă, vin din butoi, nu mă duc la cârciumă".

Un alt localnic este de părere că "trebuie să stăm potoliţi, adică, fiecare să respecte, să stea acolo. Să meargă numai dacă e necesar, la cumpărături sau ce-i trebuie. Dacă ne ferim, nu trebuie să ne fie teamă pentru că am avut şi alte boli. A fost gripa la noi, a fost ciuma, bătrânii noştri au fost în războaie". 

Până acum, în judeţul Gorj, au fost confrmate 94 de cazuri de COVID-19. Pacientul zero, un tânăr de 20 de ani, a fost declarat vindecat. Bărbatul luase virusul de la un italian cu afaceri în România.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri sociale » În satul în care a fost confirmat primul caz de coronavirus, viața a revenit la normal (Video)