Antena Meniu Search
x

Amenzile au fost stabilite pe categorii, în starea de alertă, pentru a fi considerate constituționale

După trei zile fără reguli, am intrat nu in stare de alertă, ci în stare de alertă maximă. S-au schimbat şi câteva dintre măsurile pe care le anunţaseră iniţial autorităţile. Una dintre ele: nunţile sau botezurile se vor putea defăşura nu cu 16 persoane, cum ştiam, ci cu cel mult opt. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 18.05.2020, 21:34

Vezi și
  • 5.000 de lei este amenda pentru nerespectarea izolării.
  • Masca de protecție nu trebuie purtată în aer liber, dacă nu există risc de aglomerare de persoane.

Ludovic Orban, premierul României: Trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă. Legea ne oferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, a regulilor, care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor.

Începem cu declaraţia. Nu avem nevoie de ea în localitate şi în zonele metropolitane. Mai exact, în localităţile aflate pe o rază de 30 de kilometri faţă de oraş. Numai că nu toată România are astfel de zone. 

Cea mai mare zonă metropolitană este Bucureşti-Ilfov. Pentru cei care se deplasează în Capitală şi în cele 40 de localităţi ale judeţului Ilfov, nu există condiţii. În restul ţării mai sunt 22 de zone metropolitane printre care: Braşov, Constanţa, Piteşti, Craiova, Suceava, Timişoara, Oradea sau Roman.

Nici pentru cei care merg la serviciu nu e nevoie de declaraţie. Este suficient ca ei să prezinte, la fel ca pe timpul stării de urgenţă, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa de la angajator, atunci când circulă între localităţi. 

În rest, e nevoie de declaraţie. Zilnic. Dar şi de motive clare. De exemplu: Cumpărături, îngrijirea unui copil sau vârstnic, în scop umanitar, interes profesional sau pentru sport individual. 

În continuare, nu sunt permise grupurile mai mari de trei persoane, dacă nu fac parte din aceeaşi familie. Iar când vine vorba despre evenimente, potrivit ultimei modificări legislative, nunţile, botezurile sau înmormântările se pot face, dar cu participarea a cel mult opt persoane. 

O altă modificare, faţă de starea de urgenţă, este că declaraţia semnată online nu mai este valabilă. Singurele declaraţii valabile sunt formularele printate, datate si semnate sau cele scrise de mână. Putem să arătăm poliţistului hârtia pe telefon, dar nu înainte de a o semna de mână pentru a fi scanată sau fotografiată.

Ludovic Orban, premierul României: Amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă. 

Pentru a fi constituţionale, amenzile sunt, de data aceasta, pe categorii. 

Pentru lipsa declaraţiei pe proprie răspundere, amenda este între 500 și 2500 de lei. Aceleași sancțiuni sunt prevăzute și pentru participarea la mitinguri sau concerte. Pentru nerespectarea izolării, amenda ajunge la 5000 de lei, iar pentru nepurtarea măștii de protecție până la 2500 de lei. 

Atenție, însă, masca de protecție nu trebuie purtată în aer liber, într-un loc ca cel în care sunt eu acum, atâta timp cât nu există o aglomerare de persoane.

Masca trebuie purtată obligatoriu şi în supermarketuri, frizerii, gări, autogări sau aeroporturi, în mijloacele de transport în comun, dar şi la serviciu, practic în toate spaţiile publice închise.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Amenzile au fost stabilite pe categorii, în starea de alertă, pentru a fi considerate constituționale