Antena Meniu Search
x

Oraşul din România în care se trăieşte mai bine decât în multe capitale europene. Localnicii, încântaţi că găsesc uşor locuri de muncă

Cluj-Napoca este pe locul 10 în topul oraşelor din Europa cu cea mai bună calitate a vieţii. Topul este condus de oraşul elveţian Zurich, potrivit unui raport realizat de Uniunea Europeană, potrivit Politico.eu.

de Redactia Observator

la 13.01.2024, 13:27

Oraşul din România în care se trăieşte mai bine decât în multe capitale europene. Localnicii, încântaţi că găsesc uşor locuri de muncă
Oraşul din România în care se trăieşte mai bine decât în multe capitale europene. Localnicii, încântaţi că găsesc uşor locuri de muncă - Shutterstock

Raportul are 112 pagini și se bazează pe rezultatele unui sondaj realizat în perioada ianuarie-aprilie 2023 în oraşe din ţări ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS), Regatul Unit, Balcanii de Vest şi Turcia. Acesta a fost realizat prin intervievarea a 71.153 de locuitori, din 83 de oraşe.

Pe locul 10 este orașul Cluj-Napoca, al doilea cel mai populat oraș din țară. În Cluj-Napoca, 94% dintre locuitori s-au declarat mulțumiți de viața în oraș. Având un sector tehnologic în plină expansiune, orașul se află pe locul al doilea și în ceea ce privește oportunitățile de angajare, 73% dintre locuitori spunând că este ușor să găsești un loc de muncă bun în oraș.

Pe locul 9 este oraşul portughez Braga, desemnat cea mai bună destinaţie europeană în 2021. Dar nu este doar un loc grozav pentru turişti: şi rezidenţii îl iubesc. 94% dintre cei chestionaţi spun că sunt mulţumiţi că locuiesc în oraşul lor. Braga este, de asemenea, considerat un oraş sigur (84% dintre persoanele chestionate au spus că se simt în siguranţă să meargă singuri noaptea) şi un loc bun de locuit pentru imigranţi, pentru persoanele în vârstă şi familiile cu copii mici.

Locul 8 este ocupat de orașul de coastă Rostock, din Germania. Aici, 94% dintre locuitorii chestionaţi s-au declarat mulţumiţi cu viața lor în oraș. Rostock este, de asemenea, un loc bun pentru persoanele în vârstă şi familiile cu copii mici (al doilea şi, respectiv, al şaselea cel mai bun loc din Europa). 85% dintre persoanele chestionate au spus că sunt mulţumite de situaţia lor personală la locul de muncă; oraşul se află pe primul loc în Europa în această privinţă.

Pe acelaşi subiect

Pe locul 7 este orașul elvețian Geneva. 95% dintre persoanele chestionate sunt mulţumite că locuiesc aici. Deşi Geneva ocupă o poziţie înaltă în alte câteva categorii (83 la sută la satisfacţia locului de muncă), oraşul ocupă ultimul loc pentru accesibilitatea locuinţelor. Doar 8 la sută dintre persoanele chestionate au spus că este uşor să găseşti locuinţe bune la un preţ rezonabil în acest oraş, ceea ce nu este chiar o surpriză.

Locul 6 este ocupat de Stockholm, din Suedia, unde temperaturile nordice neiertătoare nu par să fie atât de deranjante pentru locuitorii orașului, 95% dintre oameni mulţumiţi cu viața în acest oraș. Stockholm este, în general, considerat un loc bun în care să locuiască persoanele din comunitatea LGBTQ+ (se situează pe locul şapte în Europa). Dar, ca şi Geneva, mulţi locuitori se plâng că nu este deloc uşor să găseşti locuinţe la preţuri accesibile.

Pe locul 5 în privința calității vieții se ală orașul polonez Gdańsk. Semnificaţiile istorice ale acestui oraș sunt recunoscute, dar el găzduieşte și unul dintre cele mai mari porturi ale Mării Baltice. În Gdansk, 95 la sută dintre oameii din oraș sunt mulțumiți de viața lor. Este, de asemenea, văzut ca un loc bun pentru imigranţii din alte ţări pentru a trăi, iar 92% dintre persoanele chestionate au spus că sunt mulţumite de facilităţile culturale din oraş.

Încă un oraș german este în top 10 al orașelor din Europa în privința calității vieții. Este vorba despre Leipzig, situat în Germania de Est, clasat pe locul 4. Și aici, 95% dintre locuitori sunt mulţumiţi de viața lor. Oamenii văd, de asemenea, Leipzig ca un oraş potrivit pentru familiile cu copii mici, iar 83% dintre ei s-au declarat mulţumiţi de calitatea aerului din oraş.

Copenhaga, din Danemarca, este pe locul 3 în top, oraș care are ca principală atracţie turistică statuia Mica Sirenă. 96% la sută dintre rezidenţi au spus că sunt fericiţi să trăiască în acest oraș. Copenhaga este, de asemenea, un oraş sigur, dar locuitorii au spus că le este greu să găsească locuinţe la preţuri accesibile. Un lucru amuzant: Copenhaga ar putea fi cel mai puţin corupt oraş din Europa, doar 20% dintre locuitori spunând că există corupţie în administraţia publică locală a oraşului.

Pe locul 2 este Groningen, din Olanda. Groningen găzduieşte cel mai mare pub din Europa (are peste 3.700 de locuri), ceea ce ar putea explica nivelul ridicat de satisfacţie: 96% dintre oameni spun că sunt fericiţi să locuiască aici. Groningen este văzută ca un loc grozav pentru imigranţi şi membrii comunităţii LGBTQ+, cu o mulţime de spaţii verzi şi publice. De asemenea, este considerat a fi curat şi sigur. 86% dintre cei chestionaţi spun că se simt în siguranţă când merg singuri noaptea şi că „se poate avea încredere în majoritatea oamenilor din oraşul lor”.

Pe locul 1 în top este, deloc surprinzător, Zurich, din Elveţia. Orașul este considerat în 2023 ca având cea mai bună calitate a vieţii din Europa, cu o rată de satisfacţie de 97%. Locuitorii din Zurich sunt mulţumiţi de situaţia lor financiară, de locul de muncă, de transportul în comun, de serviciile de sănătate, de calitatea aerului... cu aproape orice. Este, de asemenea, cel mai bun oraş european pentru persoanele LGBTQ+ şi persoanele în vârstă. Și aici însă sunt probleme: doar 11% dintre oameni sunt de acord că este uşor să găseşti o locuinţă bună la un preţ rezonabil.

Uniunea Europeană clasează capitala Europei abia pe locul 53 în privința calității vieții, potrivit topului reallizat ținând cont de răspunsurile locuitorilor. Cu toate acestea, stă bine în privinţa calităţii serviciilor medicale, fiind în top 10, cu 87% din locuitori mulţumiţi. Doar 76% dintre locuitori au apreciat şi calitatea procedurilor administraţiei locale. Potrivit raportului, Capitala Uniunii Europene nu este un oraş în care oamenii se simt izolaţii, doar 8% afirmând că s-au simţit singuri în ultima lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Oraşul din România în care se trăieşte mai bine decât în multe capitale europene. Localnicii, încântaţi că găsesc uşor locuri de muncă