Antena Meniu Search
x

Video Oraşul din România în care vor circula autobuzele cu hidrogen. E o premieră chiar şi pentru Europa

Clujenii se laudă cu o premieră. În ţară, şi în Uniunea Europeană. Vor fi primii care pot circula cu autobuze cu hidrogen. Adică maşini care nu poluează atmosfera şi care, pe deasupra, sunt şi extrem de silenţioase, că tot ne plângem zilnic de zgomotul din trafic.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 29.01.2024, 18:18

Vezi și

Cel mai probabil nu vom vedea în acest an, în traficul din Cluj-Napoca, noile autobuze cu hidrogen pentru că abia recent a fost lansată licitaţia pentru studiul de oportunitate. Dar autorităţile spun că în anul 2027, cel târziu, vor sosi primele autobuze. În total, autorităţile locale vor să cumpere încă 31 de autobuze electrice şi 25 alimentate cu hidrogen.

Cât costă un astfel de autobuz

Principalele avantaje ale autobuzelor cu hidrogen se leagă de timpul scurt de realimentare, dar şi o autonomie de deplasare mai mare. În plus, acestea vor fi funcţiona cu emisii zero şi fără zgomot, fapt ce va oferi un confort suplimentar călătorilor. Cu o încărcare de 37 de kilograme de hidrogen, care durează între 5 şi 10 minute, autobuzul poate circula 350 de kilometri.

Autorităţile dau asigurări că autobuzul cu hidrogen nu este mai periculos faţă de alte vehicule convenţionale. Au fost alese şi 4 linii pe care vor circula aceste mijloace de transport pentru a înlocui cele mai vechi autobuze din parcul auto. Preţul unui astfel de autobuz este pe măsură: unul de 12 metri lungime costă 650.000 de euro, iar unul de 18 metri costă 900.000 de euro. Banii vor veni de la Uniunea Europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Oraşul din România în care vor circula autobuzele cu hidrogen. E o premieră chiar şi pentru Europa