Antena Meniu Search
x

Palatul Episcopal din Oradea, distrus în urma unui incendiu, va fi reabilitat prin Compania Naţională de Investiţii

Palatul Episcopal din Oradea, distrus de un incendiu în urmă cu patru ani, a fost reclădit și reconsolidat, dar tot interiorul are nevoie de reparații capitale. Lucrările s-au oprit din lipsă de bani, în urmă cu doi ani. Zilele trecute, Ministerul Dezvoltării a acceptat să suporte cheltuielile prin compania națională de investiții, valoarea lor fiind de aproape 7 milioane de euro.

de Redactia Observator

la 12.05.2022, 09:24

Vezi și

Patru ani au trecut de la incendiul devastator, care a mistuit din temelii Palatul Episcopal greco-catolic, din Oradea. Timp de doi ani, restauratorii au muncit din greu pentru a reda frumuseţea clădirii monument. 

Lucian Popa, director Direcția Patrimoniu Imobiliar primăria Oradea: Într-o primă etapă s-a refacut partea de planșeu și acoperișul la clădire, iar în cea de-a doua etapă s-a realizat reabilitarea fațadelor exterioare și refacerea iluminatului arhitectural. 

Însă pentru refacerea interiorului nu au mai rămas bani. Aşa că lucrările au bătut pasul pe loc, din 2020. Municipalitatea nu şi-a mai permis cheltuiala estimată la 7 milioane de euro. 

Rodica Indig, consilier episcopie: Suntem în foaierul de marmură. S-a distrus în totaliate la incendiu, cum este acum, este cu cioburi. 

Pe acelaşi subiect

Episcopia a organizat de-a lungul timpului mai multe evenimente pentru a atrage atenția autorităților. De Bună Vestire i-a invitat pe cetăţeni să ia acasă câte o bucățică din fostul mare vitraliu din Sala de Marmură, în schimbul unor donații. 

Strângere de fonduri pentru restaurarea palatului

Preot Florin Bode, purtător de cuvânt Episcopia Greco Catolica Oradea: S-au organizat diferite evenimente, expoziții pentru adunarea de fonduri, donații, începând cu luna septembrie a anului 2018, după incendiu. 

Acum, Ministerul Dezvoltării a acceptat să suporte cheltuielile prin compania națională de investiții, valoarea lor fiind de aproape 7 milioane de euro. Lucrările de restaurare ar urma să dureze trei ani. Când va fi gata, clădirea va găzdui expoziţii, concerte de pian, prezentări de cărți şi chiar cununii civile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Palatul Episcopal din Oradea, distrus în urma unui incendiu, va fi reabilitat prin Compania Naţională de Investiţii