Antena Meniu Search
x

Panică pe Staţia Spaţială Internaţională după ce propulsoarele unui modul rusesc s-au auto-activat: ISS a fost în derivă 45 de minute

Staţia Spaţială Internaţională a fost scăpată temporar de sub control după ce propulsoarele modulului rusesc Nauka s-au autoactivat. A fost vorba despre o mică neglijenţă, informează Reuters, care citează surse din cadrul NASA.

de Redactia Observator

la 30.07.2021, 09:31

Panică pe Staţia Spaţială Internaţională după ce propulsoarele unui modul rusesc s-au auto-activat: ISS a fost în derivă 45 de minute
- Profimedia

Conform oficialilor NASA, cei 7 astronauţi aflaţi la bord (doi ruşi, un japonez, un francez şi trei astronauţi ai NASA) nu au fost în pericol în niciun moment. Incidentul a decalat programul NASA: capsula CST-100 Starliner a Boeing va ajunge la Staţia Spaţială Internaţională pe 3 august.

Incidentul s-a produs la 3 ore după ce modulul Nauka al ruşilor s-a cuplat la Staţia Spaţială Internaţională, asta în timp ce centrul de control de la Moscova opera proceduri de "reconfigurare şi ajustare" post-cuplare. Propulsoarele au pornit fără vreo explicaţie logică sau tehnică şi a scos ISS de pe orbita sa, la 400 de kilometri altitudine. Primii care au observat anomalia au fost cei de la sol, la 15 minute de la producerea ei. Potrivit lui Joel Montalbano, manager al programului spațial al NASA, a durat 45 de minute pentru ISS să fie repusă pe orbită.

Staţia Spaţială Internaţională a fost redresată prin activarea propulsoarelor unui alt modul cuplat la ISS. Concomitent cu această operaţiune s-a lucrat şi la oprirea propulsoarelor modului rusesc. Dacă centrele de control de la sol nu ar fi reuşit redresarea ISS, cei 7 astronauţi se puteau salva folosind o capsulă SpaceX, cuplată la Staţia Spaţială Internaţională tocmai pentru a folosi pe post de "barcă de salvare" în cazul unor astfel de evenimente neprevăzute.

Reprezentanţii NASA au declarat că deocamdată nu ştiu ce a produs auto-aprinderea propulsoarelor modulului rusesc. De partea cealaltă, Roscosmos, echivalentul rusescu al NASA, a precizat că au existat probleme cu modulul Nauka încă de la lansarea de săptămâna trecută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Panică pe Staţia Spaţială Internaţională după ce propulsoarele unui modul rusesc s-au auto-activat: ISS a fost în derivă 45 de minute