Antena Meniu Search
x

Video Parcul IOR, o epopee fără sfârșit: Prefectul Capitalei cere judecătorilor să anuleze retrocedarea terenului de 12 hectare pe motiv de ilegalitate

Epopeea Parcului IOR nu s-a încheiat. Prefectul Capitalei cere judecătorilor să anuleze retrocedarea terenului de 12 hectare din sectorul 3. Decizia din 2005 ar fi fost ilegală, aşa că e hotarât să lupte să dea parcul înapoi oamenilor. Nicuşor Dan a aflat de proces de la reporterii Observator. Între timp, de când primarii se luptă pentru zonă, parcul e pârjolit de incendii. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 10.10.2023, 20:30

Vezi și

Terenul retrocedat din Parcul IOR arată ca după bombardament. Oamenii din zonă nu ştiu cum să mai oprească distrugerile care mutilează unul dintre cele mai frumoase locuri de recreere din Bucureşti.

Parcul IOR, o epopee fără sfârșit

Mădălina Iacob, reporter Observator: E parcul în care au avut loc cele mai multe incendii din Capital[, peste 20 doar în ultimii doi ani. Copacii au fost tăiați, găuriți, iar pe jos se vede doar cenuşă. Ca sa va faceți o idee, în spatele meu erau doar copaci, iar blocurile din bulevard nu se vedeau de verdeaţă.

Localnic-reporter: Nu mai avem verdeață, nu mai avem aer, ca după război, copaci arși și tot.

Pe acelaşi subiect

- Ce credeți că se întâmplă?

- Cineva vrea sa facă rău. E urât, vă dați seama, eu o iau ca o iau pe scurtatură, dar ți-e și frică la un moment dat.

Prefectul Capitalei, susţinut de primarul sectorului 3, este convins că poate salva zona verde. Prefectura a dat în judecată Primaria Capitalei pentru retrocedarea terenului de 12 hectare din IOR.

Rareș Hopincă, prefectul Capitalei: Există elemente vădite de ilegalitate. Acest teren de 12 hectare trebuie sa ramana in domeniul public a municipiului bucuresti. TAIE retrocedarea din 2005 a fost abuziva.

Retrocedarea a fost făcut pe vremea primarului Adrian Videanu. Proprietara terenului era o doamnă de 88 de ani, pe care nu a întâlnit-o nimeni de-a lungul timpului. Primaria sectorului 3 a cerut la Curtea de apel anularea titlului de proprietate, dar decizia a fost contestată de stăpâna din acte. După mai mult de 10 ani de procese, primaria a pierdut procesul pentru că nu a putut dovedi că acolo exista un parc şi în trecut.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: Domnul Negoita a facut o actiune de 10 ani care ne-a îngropat pe toti, a facut o actiune pe genunchi, s-a dus in instanta nu a fost in stare ca a platit amenajarea parcului, ca in parc au fost alei, ca au fost băncute, ce pot sa spun, un circar.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: Apropo de primarul general care se plimba pe aici acum jumatate de an si care promitea sa faca nu stiu ce analiza s-a scufundat în analiza aia, de aceea incerc sa vorbesc mai incet sa nu cumva sa il trezim. Somn usor, Nicusor!

Cât primarii se cearta, zona arde în continuare. La propriu. Ar fi vorba de o mână criminală, spun oamenii.

Dan Trifu, Eco-Civica: Cineva îi sfătuieşte să dea foc, cineva i-a făcut să taie toţi arborii, să îi toace, e o actiune coroborata intr-un fel cu tot ce se intampla in parcul IOR şi cu faptul că se doreşte construirea pe cele 11,6 hectare.

Dacă prefectura nu reuşeşte să obţină terenul din parcul IOR, ultima soluţie rămâne exproprierea pe motiv de interes public.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Parcul IOR, o epopee fără sfârșit: Prefectul Capitalei cere judecătorilor să anuleze retrocedarea terenului de 12 hectare pe motiv de ilegalitate