Antena Meniu Search
x

Video Paştele ar putea fi unificat în România. IPS Teodosie s-a "aprins" când a auzit vestea: "Au catolicii sfânta lumină? N-au, au lumină materială"

Bate vântul schimbării în Biserica Română. Mitropolitul Clujului, una dintre cele mai influente voci, vrea să unifice paştele - catolicii şi ortodocşii să celebreze Învierea în acelaşi timp. Într-o ţară în care opt din 10 locuitori sunt ortodocşi, ideea a pornit de la doi oameni de cultură apropiaţi bisericii. Controversatul arhiepsop al Tomisului se opune vehement, în timp ce Patriarhia lasă discuţia deschisă. 

de Redactia Observator

la 10.04.2023, 20:03

Vezi și

Ideea a pornit de la fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi, sprijinit de filologul Adrian Papahagi. Apropiaţi de Biserica Ortodoxă Română, cei doi oameni de cultură cer schimbare datei sărbătorii pascale. Actualul calcul, din calendarul iulian, este catalogat de ei o relicvă a Războiului Rece şi un decalaj supărător pentru mulţi români are locuiesc în Occident. Lor li s-a alăturat astăzi Mitropolitul Clujului.  

IPS Andrei Andreicuț - mitropolitul Clujului: Ar fi minunat dacă s-ar reuşi lucrul acesta, să se treacă pe stil nou și cu sărbătorile pascale pentru că celalalte sărbători cu dată fixă le ținem pe stil nou, și Crăciunul. Chiar dacă am sărbători pe stil nou și am fi în comuniune cu țările din apus, sfânta lumină tot ar coborî datorită credinței noastre. 

Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nici nu vrea să audă

IPS Teodosie: Au catolicii sfânta lumina? N-au. Au alții? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor. Nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși, sunt posturi mari, metanii, aspre, au lumina materială. Lumina care coboară la noi e realitate, nu simbol. 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei nu exclude varianta celebrării Învierii la comun, despre care bisericile creştine vorbesc de mii mii de ani. Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc.

Disputa va fi tranşată după întrunirea Sinodului pan-ortodox, adică a tuturor liderilor biericilor ortodoxe. Ultima a avut loc acum şapte ani, după mai bine de un mileniu de întreruperi. În prezent, data Pastelui Ortodox se schimbă anual. Trebuia să cadă în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară şi musai după Paştele evreilor. 

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: Nu trebuie să existe diferențe între lumina de la catedrala patriarhală și lumina din orice cătun în care trăiesc oameni frumoși și credincioși. Este un timp în care noi înșine trebuie să dăm dovadă de mai multă sobrietate, decentă, căldură, în comunicarea și relația cu ceilalți, mai multă iertare, se intensifica postul de a ne deschide lăuntric spre celălalt, cu minusculă- aproapele nostru, spre celălalt, cu majusculă - Mântuitorul Cristos.

Ortodocşii au intrat în Săptămâna Patimilor

Detaliile pentru slujbele religioase din ultimele zile dinaintea Învierii şi pentru aducerea Luminii sunt bine stabilite: Lumina Sfântă va ajunge de la Ierusalim la Bucureşti în jurul orei 18.30. Candelă adusă de Arhimandritul Teofil va ajunge pe colină bucuriei, unde va fi întâmpinată de Patriarhul Daniel. Iar de la ora 24, focul sfânt va fi împărțit tuturor credincioşilor de la slujbă. 

Lumina care aduce vestea Învierii va ajunge apoi, în fiecare parohie din ţară. 

Andreea Filip, reporter Observator: În noaptea de Înviere, Înalt Preasfintitul Teodosie va aduce lumina pe mare. Va coborî în Portul Turistic Tomis, apoi va porni in procesiune pe faleza Cazinoului. 

Echipa Observator va transmite în direct ceremonia pogorârii Luminii de la Mormântul Sfânt din Ierusalim, într-o ediţie specială, în Sâmbăta Mare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Paştele ar putea fi unificat în România. IPS Teodosie s-a "aprins" când a auzit vestea: "Au catolicii sfânta lumină? N-au, au lumină materială"