Antena Meniu Search
x

Paştele comun pentru ortodocşi şi catolici încă încinge spiritele. Câţi români au semnat scrisoarea deschisă către BOR

Încă o voce bisericească îl susţine pe Ahierpiscopul Tomisului. Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic de la Suceava nu este de acord ca ortodocşii să sărbătorească Paştele în acelaşi timp cu catolicii. Ci invers! Catolicii să-şi mute data din calendar pentru a primi lumina sfântă direct de la Ierusalim. 

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 07:52

Vezi și

Paştele comun pentru ortodocşi şi catolici încă încinge spiritele. Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a răspuns ferm unui enoriaş: "Oamenii au libertate de exprimare, însă aceasta nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor. Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia".

Schimbul de replici a avut loc pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei. Până astăzi, circa 7.000 de oameni, printre care jurnalişti, profesori şi cercetători au semnat scrisoarea deschisă adresată Bisericii. Iniţiatorii, Teodor Baconschi şi Adrian Papahagi, cer ca toţi creştinii, să sărbătorească Paştele la aceeaşi dată.

Adrian Papahagi, autorul scrisorii deschise: Creştinii au sărbătorit Paştele la aceeaşi dată, între secolele 9 şi 16 şi pentru o scurtă perioadă acum exact 100 de ani. Lucrul acesta este firesc. Singura problemă e o problemă de calendare.

Biserica Ortodoxă Română pare deschisă la discuţie. "Scrisoarea semnată de personalități reale ale societății civile creștin-ortodoxe din România, a fost transmisă și desigur primită. Ea va fi luată în discuție cel mai probabil la proxima ședință a Sfântului Sinod".

Pe acelaşi subiect

Dezbaterile ar putea dura ani de zile

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a opus vehement ideii de la bun început.

IPS Teodosie: Au catolicii sfânta lumina? N-au. Au alții? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor. Nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși, sunt posturi mari, metanii, aspre, au lumina materială.

Vasile Bănescu: Nu trebuie să existe diferențe între lumina de la catedrala patriarhală și lumina din orice cătun în care trăiesc oameni frumoși și credincioși.

Mai-marii Bisericii Ortodoxe vor discuta în luna iunie despre posibilitatea Paştelui comun. Iar decizia finală va fi luată într-un consiliu care reuneşte conducătorii tuturor cultelor din lume, însă dezbaterile ar putea dura şi câţiva ani. Opt din zece români sunt creştin-ortodocşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Paştele comun pentru ortodocşi şi catolici încă încinge spiritele. Câţi români au semnat scrisoarea deschisă către BOR