Antena Meniu Search
x

Video Biserica a propus, iar parlamentarii s-au supus. Religia devine probă la BAC, deşi nici elevii, nici părinţii nu au vrut asta

Religia devine materie opţională la Bacalaureat! Decizia a fost luată după un lung şir de dezbateri şi controverse după ce 13 culte religioase au făcut propunerea. Biserica Ortodoxă Română spune că este un act firesc ca elevii să poată alege această materie la examenul maturităţii, în timp ce părinţii şi elevii au părerile împărţite. 

de Redactia Observator

la 26.04.2023, 19:43

Vezi și

Religia devine materie opţională la Bacalaureat

Până acum, elevii de la profilul uman aveau de ales pentru a treia probă între geografie, logică și argumentare, psihologie, economie, sociologie și filosofie. Acum, lista e completată de Religie.

Revoltă a pornit de la scrisoarea semnată de cultele religioase și trimisă către ministrul educației, Ligia Decă. Preoții i-au scris că religia este discriminată în raport cu celelalte materii și că trebuie adăugată pe lista probelor de la bacalaureat.

Biserica e împăcată cu această hotărâre. "Este un act firesc, împlinit în perfectă concordanță cu statutul unei discipline care face parte din trunchiul comun al programei școlare, un act care, simultan, responsabilizează și mai mult cultele religioase", transmite BOR.

Pe acelaşi subiect

Părinţii, pe de altă parte, spun că nu înţeleg ce competenţe se pot testa la Religie.

Iulian Cristache: Sunt 70% dintre părinți care ne-au spus în urma unui sondaj la nivel naţional, la care au răspuns peste 40 de mii de părinţi şi 70% dintre ei ne-au spus că nu îşi doresc acest lucru. Sunt facultăţi care acceptă studenți doar pe baza de dosar. Ce să înțelegem, că ne mulțumim cu elevii care vor ajunge la facultate şi se vor ruga astfel incât să fie acceptați?

Localnic: La urma urmei lumea interpreteză diferit religia, nu ştiu ca şi subiect ce ar putea să dezbată într-un examen. Mi se pare o idee nu tocmai bună.

Localnic: Este un semn bun că totuşi viitorul societăţii încă este promiţător. Încă nu este în cădere. 

Nici elevii nu sunt prea entuziasmaţi

"Introducerea posibilității elevilor, pe lângă cei de la specializările teologice, să susțină examenul de Bacalaureat la disciplina Religie este criticată drastic de către elevi", potrivit Consiliului Elevilor.

În multe ţări din Europa, Religia nu există printre materiile de examen, nici măcar în Polonia, unde Biserica Catolică are o mare influenţă. Nici în şcolile din Grecia, unde Religia este obligatorie, elevii nu dau examen la această disciplină. Germania, Marea Britanie şi Irlanda sunt câteva dintre ţările cu probă opţională la această materie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Biserica a propus, iar parlamentarii s-au supus. Religia devine probă la BAC, deşi nici elevii, nici părinţii nu au vrut asta