Video Teoretic e gratis, practic e cel mult 600 de lei. Arhiepiscopia le-a impus preoţilor plafoane pentru nunţi, botezuri şi înmormântări
Tariful e sfânt! Arhiepiscopia Craiovei a plafonat sumele cerute pentru botezuri, nunţi şi înmormântări. Nu mai mult de 500 de lei pentru un botez şi maximum 600 de lei pentru cununie. Enoriaşii au păreri împărţite. Unii aplaudă măsura, în vreme ce alţii sunt siguri că nu toţi preoţii vor respecta noile reguli.
În Gorj, preţurile diferă de la o biserică la alta, iar în unele cazuri e chiar dublul sumelor propuse de Arhiepiscopia Craiovei în urmă cu o lună. Taxele bisericeşti plafonate au făcut lumină şi au adus linişte printre credincioşi.
Taxele bisericeşti, plafonate
Ştiu că vor plăti pentru o cununie maximum 600 de lei, pentru un botez - nu mai mult de 500 de lei şi pentru o înmormântare - maximum 500 de lei, cu tot cu slujbele de până la 40 de zile. În cazul înmormântărilor, există amendamentul ca slujbele să nu fie condiţionate de vreo sumă, mai ales în situaţia familiilor sărace.
Ioniţă Apostolache, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Craiovei: Decizia vine din faptul că fiecare parohie, prin consiliul parohial, putea să impună preţuri mai mari sau mai mici. Ca să existe o unitate de lucru în Arhiepiscopia Craiovei s-a hotărât această plafonare.
- "Un om de pus la rană". Un preot din Suceava, kinetoterapeut în timpul liber: "Dumnezeu m-a pus să stau în...
- Cât costă un botez, o nuntă sau o înmormântare. Noi tarife percepute de preoții din Oltenia, după ce...
- Biserica ar putea decide de abia peste câţiva ani dacă unifică Paştele. Când vor pica ambele sărbători în...
Părerile enoriaşilor sunt împărţite
Localnic: Nu trebuie să ia sume, numai dacă dăruieşte omul, simte nevoia că a fost făcută slujba în condiţii bune.
Localnic: Ar trebui să lase omul să dea atâta cât poate, să nu fie condiţionat de sumă.
Localnic: Mi se pare ceva normal, acum fiecare cetăţean donează în funcţie de buzunar.
Plafonul stabilit de Arhiepiscopia Craiovei trebuie respectat cu sfinţenie, altfel preotul riscă să rămână fără parohie.
Ioniţă Apostolache, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Craiovei: Cei care spun o mie de lei deja, în momentul de faţă, au depăşit plafonul şi dacă vor primi reclamaţii, atunci va trebui să răspundă pentru faptul că au luat peste acest plafon.
În restul ţării, taxele bisericeşti sunt diferite
La Cluj, de exemplu, sumele pentru slujbele de cununie şi botez nu depăşesc 150 de lei. În Constanţa, indiferent de slujbă şi biserica aleasă, se plăteşte 300 de lei. Iar la Iaşi, fiecare parohie îşi stabileşte singură taxele, însă, teoretic, nu există o obligativitate de plată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰