Antena Meniu Search
x

Patronii staţiei GPL din Crevedia, trimişi în judecată. De ce fapte sunt acuzaţi Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea

Cei doi patroni ai firmei care deţinea staţia GPL la care s-a produs explozia de la Crevedia - soldată cu moartea a şase persoane şi cu rănirea a peste 50, precum şi cu distrugerea sau avarierea mai multor imobile - au fost trimişi în judecată pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

de Redactia Observator

la 12.06.2024 , 13:54

Patronii implicaţi în dosarul exploziei de la Crevedia, în urma căreia cinci persoane au murit, iar alte 54 au fost rănite sunt acuzaţi de: distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

„În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale în materia securității și sănătății în muncă, precum și a celor privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia, Șoseaua București-Târgoviște nr. 231, județul Dâmbovița. Astfel, a fost autorizată și impulsionată desfășurarea de activități de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum și utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condițiile inexistenței unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităților de descărcare/ încărcare GPL. Toate acestea s-au desfășurat într-o locație neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariției unui defect de etanșare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentrații, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncție cu o sursă eficientă de aprindere, precum și premisele propagării incendiului și producerii unei succesiuni de alte 8 explozii a unor nori de vapori. Astfel, a fost cauzat decesul a 5 persoane și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradărea unor bunuri imobile (8 case distruse total și 80 distruse partial) și mobile precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora”, potrivit Parchetului general.

70 de imobilele, preluate

Vezi și

Prin ordonanța din data de 6 septembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparținând inculpatei persoană juridică, asupra unui imobil aparținând unui inculpat și asupra a 7 imobile aparținând celui de al doilea inculpat. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deținute de către cei doi inculpați persoane fizice în vederea asigurării resurselor necesare pentru despăgubirea părților civile. Prin ordonanța nr. 462/P/2023 din data de 28 decembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunuri mobile aparţinând persoanei jurdice, respectiv părți sociale la mai multe societăți.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Răcari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Evenimente » Patronii staţiei GPL din Crevedia, trimişi în judecată. De ce fapte sunt acuzaţi Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea