Video La 3 luni de la explozia din Crevedia, oamenii încă aşteaptă ca statul să le refacă locuinţele. Sătui să doarmă în containere, unii s-au mutat printre ruine
Au trecut trei luni de la exploziile din Crevedia, iar cei ale căror case au fost puse la pământ se confruntă cu noi provocări. Autoritățile le-au promis că până la sfârșitul lunii noiembrie le vor repara sau reconstrui locuințele, însă asta nu s-a întâmplat. Containerele în care trăiesc mulţi dintre ei sunt dificil de încălzit, iar costurile, imposibil de suportat. Din cauza frigului, unii localnici au renunţat să mai doarmă în locuinţele modulare şi s-au adăpostit în ruinele propriilor case.
La trei luni de la explozia care a pus Crevedia pe lista marilor dezastre, în zonă, timpul pare că s-a oprit în loc imediat după momentul deflagraţiei. Familia Iliescu avea una dintre cele mai frumoase case din localitate. În vila cu opt dormitoare trăiau zece suflete. Acum, totul e distrus, iar acasă înseamnă cinci containere primite de la autorităţi, în care se descurcă cu greu, odată cu vremea rece. "Este groaznic, ne strângem cu totii într-un singur container ca sa putem face putin mai multă căldură", a declarat Doina Iliescu, păgubită.
În urma expoziilor din Crevedia, au murit 6 oameni, iar alţi 54 au fost răniţi
Şi pentru că încăperile din tablă se încălzesc greu şi nu menţin temperatura, aparatele trebuie ţinute în permanenţă în funcţiune. O primă estimare le arată un consum lunar de 2.000 de kw. "Noi preconizăm undeva la 3000 - 4000 de ron pe lună, ceea ce e imens", a declarat Doina Iliescu, păgubită. Un container a ajuns şi la Radu Rizea. Bărbatul şi-a pierdut soţia după spaima din noaptea exploziei. "Am încercat să dorm şi nu reuşesc. Mi-am refăcut o cameră, cât am putut, ca sa pot să dorm in ea. Acolo cât de cât e mai adăpost, mai cald", a declarat Radu Rizea, păgubit. Primarul nu a ajutat la cazarea provizorie a localnicilor. În continuare, principala activitate este fuga de jurnaliști.
Între timp, statul vine şi cu primele reacţii. Până în primăvara anului viitor, toţi operatorii de staţii GPL vor fi obligați să instaleze camere de supraveghere care să funcţioneze permanent. În urma expoziilor din Crevedia, au murit 6 oameni, iar alţi 54 au fost răniţi. 26 dintre ei - salvatori. Cinci dosare penale sunt acum pe masa anchetatorilor, iar patronii firmei care deţine staţia GPL se află în arest la domiciliu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰