Antena Meniu Search
x

Foto Patronul şi un poliţist, reţinuţi în cazul "Fabricii de vise" din Iaşi. Tinerii îşi puneau viaţa în pericol cumpărând dulciuri şi produse de vapat cu HHC

Au apărut primele reţineri în cazul operaţiunii „Fabrica de vise” din Iaşi. Printre persoanele implicate se numără un acţionar canadian, un poliţist şi un psiholog. Produsele de vapat şi dulciurile produse conţineau cantităţi şi substanţe periculoase care provocau dependenţă tinerilor. Se puteau achiziţiona uşor din magazine şi puteau pune viaţa în pericol pe termen lung.

de Redactia Observator

la 20.09.2023, 14:11

„La datele de 19 și 20.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a 28 de inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii”, anunță DIICOT.

Potrivit sursei citate, printre persoanele reținute se află un cetățean canadian, acționar majoritar al fabricii situate în județul Iași, un agent de poliție și un psiholog. Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut marți 121 de percheziții la membrii unei grupări care ar fi produs și vândut dispozitive de vapat, jeleuri, prăjituri cu substanțe psihoactive.

Ce produse nocive vindeau producătorii

Începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două firme din județul Iași, ar fi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Pe acelaşi subiect

Acestea ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conținut substanțe care produc efecte psihoactive de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

Produsele puneau viaţa copiilor în pericol, fiind uşor accesibile

Din cercetările efectuate a mai reieșit că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC ar fi comercializate preponderent pe piaţa online, dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. În urma investigațiilor, au fost identificate 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii ar fi avut acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Patronul şi un poliţist, reţinuţi în cazul "Fabricii de vise" din Iaşi. Tinerii îşi puneau viaţa în pericol cumpărând dulciuri şi produse de vapat cu HHC