Antena Meniu Search
x

Video Peisaj de iarnă, localnici terifiaţi. Un praf alb a pus stăpânire pe locuitorii din comuna Brazi: "Ziceai că-i făină pe jos. Distruge tot...Tot!"

Au fost zile la rând în care locuitorii din comuna Brazi, din judeţul Prahova, au fost disperaţi din cauza unui praf alb, fin şi înecăcios care le-a acoperit maşinile, casele sau grădinile. Oamenii s-au speriat când au ieşit din locuinţe şi au văzut că totul arată ca într-un peisaj autentic de iarnă. Pulberea a fost eliberată în aer de la rafinaria din comună, arată verificările autorităţilor. Acum, localnicii se tem ca nu cumva praful să le afecteze sănătatea sau culturile. 

de Redactia Observator

la 11.07.2023, 08:33

Vezi și

Alb peste tot, dar multă teamă. Cu asta se confruntă localnicii din comuna Brazi, după ce praful le-a acoperit grădinile. Praful alb este vizibil oriunde te uiţi. Este fără miros, însă mulţi au acuzat dificultăţi respiratorii.

Localnic: Toată zona asta a fost albă, ziceai că-i făină pe jos. 

Reporter: V-aţi speriat?

Localnic: Normal că ne-am speriat.

Pe acelaşi subiect

Localnic: Ziceai că a nins cu praf alb. Pe peste tot. Şi în grădină, şi pe casă. Şi acum se mai depune praf.

Localnic: Când îi dă drumul iese un fum de nu vezi nimic. Nu vedeţi că nu mai e măr, nu mai e nimic...Distruge tot...Tot!

Chiar dacă autorităţile locale au cerut sprijinul organelor competente de control, spun că praful răspândit în atmosfera nu este toxic.

Radu Leonaş, primar Brazi: Instalaţiile sunt în pornire, după revizie şi în procesul lor tehnologic se mai întâmplă anumite avarii. Deci a fost emis un praf, care se numeşte catalizator, care nu e un praf toxic.

Un incident ar fi dus la poluarea cu praf alb

Măsurătorile reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova arată, însă, că au fost înregistrate depăşiri în zona localităţii Brazi.

Florin Diaconu, director APM Prahova: S-a stabilit că au fost două depăşiri în termenul de 30 de minute. Au avut un incident la un sistem de reţinere a catalizatorului, ceea ce a dus la această poluare cu pulberi albe. 

Ioana Feraru, director Garda de Mediu Prahova: Dacă se vor constata abateri legislative vom sancţiona în consecinţă şi pe măsură.

Însă nu este primul incident petrecut în zonă. În anul 2022, aceeaşi rafinarie a avut o cadere de tensiune din staţia electrică proprie, care a eliminat aceeaşi pulbere albă în atmosferă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Peisaj de iarnă, localnici terifiaţi. Un praf alb a pus stăpânire pe locuitorii din comuna Brazi: "Ziceai că-i făină pe jos. Distruge tot...Tot!"