Antena Meniu Search
x

Video Pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou 2023. Zeci de mii de oameni aşteaptă pe dealul Patriarhiei pentru a ajunge la raclă

Pelerinaj impresionant în Capitală. Zeci de mii de oameni aşteaptă pe dealul Patriarhiei cu orele, şi ziua şi noaptea, ca să ajungă la racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. În premieră, anul acesta, au fost puse alături şi moaştele Sfântulul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, cel sărbătorit astăzi în întreaga lume ortodoxă. Peste 300.000 de români îi poartă numele.

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 26.10.2023, 20:59

Vezi și

Mii de rugăciuni s-au ridicat astăzi din Curtea Patriarhiei. În zi de mare sărbătoare, când ortodocşii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pelerinii s-au închinat la racla cu sfintele moaşte aduse tocmai din Salonic. Este prima dată când rămăşiţele sfinte ale celui considerat protectorul păstorilor sunt puse alături de cele ale Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului. Şi tot în premieră, în baldachinul sfinţilor, a ajuns anul acesta şi Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Soumela din Grecia, considerată cea mai veche icoană a Fecioarei Maria. Toate au fost puse la loc de cinste lângă moaştele Sfântului Nectarie şi ale Sfinţilor Împărați Constantin și Elena.

Printre pelerini sunt şi mulţi copii veniţi cu părinţii lor

Printre pelerini sunt si multi copii veniti cu parintii lor. Teodora şi Efrem au 9 şi 11 ani, dar au vrut neapărat să ajungă aici. "Venim aproape cred că în fiecare an. M-am simţit foarte liniştită şi împăcată", spune Teodora. "Am simţit o mare bucurie. Eu mi-am dorit să fim cu toţii sănătoşi şi venim şi la anul", a declarat Efrem. Florina a venit prima dată acum cinci ani, iar de atunci e nelipsită de la fiecare pelerinaj. "Simt aceeaşi binecuvântare de câte ori vin şi linişte şi pace şi tot ce-mi pun în gând chiar se îndeplineşte", spune Florina, mamă a doi copii.

Mariana a venit tocmai din Londra şi chiar dacă a avut de aşteptat mai bine de cinci ore până să ajungă la baldachinul cu moaşte, a meritat fiecare clipă, spune ea. "Dumnezeu te înzestrează cu răbdare ca să poți să ajungi la raclă și să te rogi, adică când ai ajuns la raclă parcă ești un altfel de om", a declarat Mariana. "Până în acest moment au trecut deja câteva zeci de mii de pelerini, peste 50 de mii, urmează trei zile care vor constitui un crescendo", a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Mâine, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului. Pentru prima dată, elevii din Capitală au primit liber.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Pelerinajul Sf. Dimitrie cel Nou 2023. Zeci de mii de oameni aşteaptă pe dealul Patriarhiei pentru a ajunge la raclă