Antena Meniu Search
x

Video Pepenii de Dăbuleni se mai lasă aşteptaţi. Producător: "Bătaie de joc. Ei fac prețul"

Deşi au devenit un brand de ţară şi sunt căutaţi de consumatori, pepenii de Dăbuleni aduc profituri doar intermediarilor. Producătorii fie nu reuşesc, fie nu ştiu să se asocieze pentru a-şi negocia preţurile, aşa că la raft ajunge mai degrabă marfă din import. Iar lubeniţele autohtone se vând pe marginea drumului, la preţuri care înseamnă mai nimic pentru agricultori.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 30.05.2021, 20:33

Vezi și

În Dăbuleni, patria lubeniţei, vremea capricioasă a întârziat recolta de anul acesta. În plus, producătorii locali se luptă şi cu lipsa pieţei de desfacere. Unii iau drumul marilor pieţe din ţară. Bătrânii însă, stau cu marfa la marginea drumului şi o vând la preţurile impuse de bişniţari. 

Ioana Sfârloagă, producător: "Bătaie de joc. Ei fac prețul. Biată lume, uite, stă cu ele colea așa, la șosea și după aia "hai, vrei cu atâta, vrei cu 50 de bani, vrei cu 40 de bani?"

Lucian Turlacu, producător: "Le dăm și la en gross, la București, eu vând la piață, la București, la Obor. Nu e nici acolo mare lucru, dar de colo, de colo, mai strângem ceva bănuţi".

Oamenii se plâng că în supermarketuri e greu de intrat. Aici marfa de import face legea. Iar condiţiile impuse de marii retaileri sunt greu de acceptat.

Pe acelaşi subiect

Mădălin Cioria, producător: "În supermarketuri, dacă intri, îți dau un preț de nimic și te obligă ce nu vând ei, să îți iei marfa înapoi. Asta este o marfă, pepenele verde, pepenele galben e o marfă perisabilă".

Mai avem de aşteptat după lubeniţe

Deşi adunarea mai multor producători în asociaţii ar putea să-i ajute să-şi dea marfa mai profitabil, agricultorii nu reuşesc să facă asta. 

Mădălin Cioria, producător: "S-au încercat acum câţiva ani să infiinteze ceva, acum au mai facut en gros-ul ala de la primărie dar nu vin, la piaţă este destul de greu să ocupi un loc bunicel".

Dacă vrem lubeniţe autohtone, mai avem de aşteptat. 

Cristina Oprea, reporter Observator: "Mai devreme de 3 săptămâni nu putem trage speranță că vom găsi în piață lubeniță de Dăbuleni. Și chiar dacă, de aici, din câmp pleacă și cu 80 de bani pe kilogram, la tarabă poate ajunge chiar și de 3 ori mai scumpă".

Iar în plin sezon, preţurile scad la producător chiar şi până la 50 de bani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Pepenii de Dăbuleni se mai lasă aşteptaţi. Producător: "Bătaie de joc. Ei fac prețul"