Video Pericolul ascuns în citrice. Ce trebuie să facem când mâncăm portocale, mandarine sau clementine, ca să nu ajungem la medic
Suntem în prag de iarnă şi a început deja sezonul citricelor. Delicioase şi bogate în vitamina C, mandarinele, clementinele şi portocalele au umplut raioanele de fructe din magazine. Atenție însă, consumate în exces ne pot face mai mult rău, decât bine. Pericolul cel mai mare rămâne în coaja tratată deseori cu pesticide.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cum a decăzut litoralul românesc. Nicolae, unul dintre cei importanți investitori, se gândește să se lase de turism după ce a aflat ce taxe îl așteaptă în 2025
Portocale, mandarine, clementine. Sunt vedetele sezonului rece şi la mare căutare în magazine. "Sunt gustoase. Şi cred că sunt şi sănătoase", spune un bărbat. "Nu consumăm coaja, evident. Şi nu le spălăm", zice altcineva. "Eu am avut probleme de sănătate din cauza acestui lucru. Din cauza consumului de fructe, carne cu pesticide", mărturiseşte o femeie. "Cel mai bine e de evitat să fie stropite, dar nimic nu mai este sănătos în ziua de astăzi", crede o femeie.
Pericolul din coaja portocalelor
Citricele se deshidratează repede. Este motivul pentru care sunt tratate cu o substanţă asemănătoare săpunului, care împiedică umezeala să se evapore. Alte substanţe sunt aplicate pe coajă pentru a preveni apariţia ciupercilor, în timpul transportului pe distanţe mari.
În cazul citricelor gata ambalate găsim pe etichetă toate informaţiile de care avem nevoie. Atât ţara de provenienţă, cât şi substanţele cu care a fost tratată coaja. În acest cazul acestora, spre exemplu, vorbim de imazalil. De asemenea, tot pe etichetă scrie şi că nu trebuie consumate cu tot cu coajă. Regula este valabilă şi pentru fructele vândute la vrac.
- Produsele care s-au scumpit cel mai mult: preţurile sunt şi cu 14% mai mari, la final de an. "O taxă în cascadă"
- Alimentul de post cu care putem înlocui pâinea. Nutriţioniştii explică ce să consumăm pentru a evita...
- Reţeta succesului vine de la Suceava. Produsele unice vândute de producătorii locali fac furori printre clienţi
"Fructele, obligatoriu, să se spele. Eventual cu apă călduţă, tocmai datorită faptului că se poate îndepărta stratul uşor de saponină. De asemenea, cu această ocazie, se îndepărtează şi o parte pasticidele care rămân pe suprafaţa fructelor", spune Vasile Stoleru, prorector USV Iași.
În caz contrar putem ajunge la medic. "Patologia pe care o întâlnim este cea de alergii sau de reacţii digestive adverse atunci când se consumă fructe care nu sunt spălate adecvat sau care conţin substanţe de tip pesticid în exces", spune Diana Cimpoeșu, şef UPU SMURD Iaşi.
Şi consumul în cantităţi mari poate aduce probleme de sănătate. În special pentru diabetici. "Porţiile recomandate de fructe ar fi de trei. O porţie înseamnă un fruct mare de tip citric, portocală sau grapefruit sau două mai mici, mandarine, clementine", adaugă Diana Cimpoeșu, şef UPU SMURD Iaşi.
Medicii spun că pericolul este şi mai mare în cazul sucurilor din citrice. Nivelul mare de fructoză stimulează formarea grăsimilor în corp, în special în zona ficatului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰