Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pericolul din spatele produselor comandate de pe Temu sau Shein. Substanţele folosite, interzise în UE

Comandăm masiv haine, încălţăminte, jucării, cosmetice sau obiecte pentru casă de pe site-uri chinezeşti. Toate ieftine, dar cu un preţ uriaş. O anchetă internaţională scoate la iveală faptul că multe dintre produsele vândute pe astfel de platforme conţin substanţe toxice în cantităţi uriaşe. Medicii spun că astfel de chimicale pot provoca obezitate, diabet şi cancer. 

de Mădălina Chiţac

la 15.08.2024 , 19:45

Produsele chinezeşti au invadat piaţa românească. Peste 100.000 de români comandă zilnic de pe platforme precum Shein sau Temu.

Preţul mic vine însă la pachet cu riscuri pentru sănătate. Sute de produse vândute de aceste platforme au fost analizate in Coreea de Sud. Rezultatul: conţin substanţe toxice, cancerigene, iar nivelul acestora depășește de câteva sute de ori pragurile acceptabile. Printre compuşii periculoşi se numără ftalații, formaldehida, dioxan sau plumb. 

Produsele de pe Shein sau Temu conţin substanţe periculoase

Vezi și

Ftalaţii sunt substanțe chimice folosite pentru a face plasticul mai flexibil. Se află în sute de produse de larg consum, precum caserole din plastic, folii alimentare, lac de unghii, cosmetice, șampoane, pantofi şi jucării pentru copii.

Pe acelaşi subiect

Sandalele vândute pe Temu conţineau plumb. Pălăriile aveau formaldehidă, iar lacul de unghii - dioxan. 

"Avem un contact direct cu aceste substanţe. Pot să apară iritaţii la nivelul pielii, alergii, în special la persoanele vulnerabile", spune Radu Ţincu, medic toxicolog.

De-a lungul anilor, substanţele au fost asociate cu probleme de reproducere, cardiovasculare, obezitate, diabet şi cancer. Multe dintre ele sunt interzise în Uniunea Europeană la fabricarea jucăriilor. 

"Dacă discutăm de metale grele, ele se acumulează în organismul uman. Pot să persiste timp de 20-30 de ani în aceste depozite şi de aici să îşi exercite toxicitatea. Sunt asociate cu apariţia unor forme de cancer sau a unor tulburări neurologice cronice", mai spune Radu Ţincu, medic toxicolog.

1 din 10 co­lete din maşinile curierilor de la noi con­ţine produse chinezeşti

"E un marketing agresiv. Promoţii false. Adică acele countere care îţi spun: cumpără acum, că mai avem 5 minute. Şi după aia se resetează timer-ul. Şi asta este o practică înşelătoare. Suntem atraşi de tot ce ţine de deal-uri foarte bune. Dar lucrul ăsta vine la pachet şi cu o calitate îndoielnică a produselor, problema de garanţie, de retur în cazul în care ai o problemă", spune Andrei Radu, specialist E-commerce.

Valoarea totală a coletelor de pe Temu şi Shein care ajung la consumatori români este estimată la 600 de milioane de euro anual. Şi Protecţia Consumatorilor a început verificările la produsele chinezeşti.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Evenimente » Pericolul din spatele produselor comandate de pe Temu sau Shein. Substanţele folosite, interzise în UE