Antena Meniu Search
x

Video Peste 50% din cei care vor să devină poliţişti n-au trecut testele fizice. Săritura peste capră, cel mai dificil obstacol

Situaţie îngrijorătoare pentru siguranţa românilor: locurile scoase la concurs de şcolile de poliţie rămân neocupate. Mulţi tineri îşi doresc să fie angajaţi în Ministerul de Interne, dar nu au pregătirea fizică necesară. Candidaţii pică pe capete la probele sportive: din aproape 3.000 de participanţi la concursul de admitere de la Câmpina, doar 1.300 au luat notă de trecere.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 07.06.2024 , 20:16

Într-o sală de liceu din Bucureşti, 30 de tineri se pregătesc să fie poliţişti. Se antrenează din greu pentru a trece cu brio proba sportivă, cea la care pică mai bine de jumătate dintre candidaţi.

Proba la care pică peste jumătate dintre candidaţi

Instructorii recomandă ca antrenamentele să fie începute cu cel puţin 6 luni înainte de examenele de la şcolile de poliţie. Alfel, şansele de a se angaja în Ministerul de Interne scad considerabil.

Vezi și

"Ne-au sunat niște fete și au venit la două ședințe de antrenament, crezând că ele în două ședințe învață să sară capra și să învețe să sară în înălțime la 2 metri și 65. Antrenamentele sunt complexe, pot aparea accidentari, trebuie venit din timp", spune Iulian Dinu, preparator fizic.

Pe acelaşi subiect

La Şcoala de Agenţi din Câmpina, la examenul de la începutul lunii iunie, din cei 3.000 de candidaţi înscrişi, doar 1300 au trecut de proba sportivă. 

"Candidatii au dificultati la obstacolul nr. 6, saritura peste capra de gimnastica, asezata la 1.30 m, sunt probleme la fete! Trebuie sa fie constienti ca odata intrati aici, traseul este doar o treapta, trebuie sa se pregateasca continuu pentru aceasta meserie", spune Matei Bogdan, comisar şef de poliţie.

Tot mai mulţi poliţişti slabi în sistem

Sindicaliştii spun că baza restrânsă de selecţie face ca în sistem să intre oameni slab pregătiţi. Aşa se explică şi intervenţiile de cascadorii râsului în care sunt implicaţi mulţi poliţişti la început de carieră.

"Tinerii se uita foarte atent la salarizare, la carieră si la termenii în care se pot pensiona. Să nu uitam că în acest moment, MAI nu are emis un ghid al carierei poliţistului. Să cunoaştem la început de carieră care poate fi posibila noastră evoluţie în funcţie de studiile pe care le avem", a declarat Vasile Zelca, preşedinte SNPPC.

În Poliţia Română sunt angajaţi acum aproximativ 63.000 de oameni. 50.000 de IGPR, 12.000 la Frontieră şi 1.000 la Imigrări. Deficitul este însă de aproape 15.000 de oameni, adică 20% din totalul posturilor existente. Şi sunt fix poliţişti care lipsesc de pe stradă, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Evenimente » Peste 50% din cei care vor să devină poliţişti n-au trecut testele fizice. Săritura peste capră, cel mai dificil obstacol