Antena Meniu Search
x

Peste 70% dintre români afirmă că traversează neregulamentar. Presiunea timpului, unul dintre motive - studiu

Traversarea neregulamentară a străzii se situează în topul comportamentelor negative, cu o pondere de 67,7%, reiese dintr-un studiu. 70,6% dintre români afirmă că traversează strada în afara trecerii de pietoni când strada e complet liberă.

de Redactia Observator

la 09.05.2024, 16:08

Peste 70% dintre români afirmă că traversează neregulamentar, când strada e liberă
Peste 70% dintre români afirmă că traversează neregulamentar, când strada e liberă - Shutterstock

Studiul KilometrulBine s-a concentrat asupra comportamentului și a percepției pietonilor în ceea ce privește respectarea regulilor de siguranță rutieră și pedestră în contextul specific al comunității locale.

Aproape 60% dintre respondenți merg pe jos peste 30 minute zilnic, însă doar 12% dintre aceștia se simt în siguranță ca pietoni în orașul lor de reședință. În același timp, peste 30% dintre participanți au declarat că se simt parțial sau deloc în siguranță.

Studiul a evidențiat comportamente neregulamentare atât din partea pietonilor, cât și a șoferilor.

Peste 60% dintre respondenți au observat șoferi care încalcă regulile rutiere

Pe acelaşi subiect

Peste 60% dintre respondenți au observat șoferi care încalcă regulile rutiere, iar jumătate dintre aceștia au remarcat și comportamentul neglijent al pietonilor, cum ar fi traversarea străzii în ciuda semaforului roșu sau galben. Cifrele arată, de asemenea, că traversarea neregulamentară a străzii se situează în topul comportamentelor negative, cu o pondere de 67,7%.

Printre motivele care determină pietonii să traverseze neregulamentar se numără prezența unei străzi complet libere (în peste 70% dintre cazuri), distanța mare până la trecerea de pietoni (47,5%) și presiunea timpului (29%).

Principala cauză a accidentelor rutiere este neatenția pietonilor cred respondenții

În opinia respondenților, principala cauză a accidentelor rutiere este neatenția pietonilor (80,4%), urmată de viteza excesivă a vehiculelor și comportamentul neglijent al șoferilor.

Potrivit studiului, deși o parte dintre români sunt conștienți de statistici și de riscurile la care se expun, mulți dintre ei aleg în continuare, din grabă sau comoditate, să nu respecte regulile de traversare a străzii.

Totodată, o pondere de 36,3% consideră eficiente campaniile de conștientizare a riscurilor și declară că i-ar motiva să respecte mai strict regulile alături de prezența mai multor treceri de pietoni și amenzi mai mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Evenimente » Peste 70% dintre români afirmă că traversează neregulamentar. Presiunea timpului, unul dintre motive - studiu