Antena Meniu Search
x

Video Petre Daea le cere ucrainenilor să îşi interzică singuri exporturile de cereale în România. Fermierii anunţă că au de-a face cu un dezastru

După multe ezitări şi tatonări, România ia, în sfârşit, o decizie în scandalul cerealelor din Ucraina. Nu le interzice, dar promite că nu vor mai fi descărcate în ţară, unde fac pagubă fermierilor. Camioanele vor fi sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot traseul românesc. Guvernul ar vrea să nu mai intre deloc grâne ucrainene prin vămi, dar pentru asta se bazează pe Kiev.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 19.04.2023, 19:40

Vezi și

Decizia finală a fost luată la întâlnirea online dintre Petre Daea şi ministrul agriculturii din Ucraina. Ţara noastră nu interzice importul cerealelor, dar cere Ucrainei să restricţioneze singură exporturile. În schimb, va lua măsuri pentru ca cerealele şi seminţele oleaginoase să nu mai rămână în România. Camioanele ucrainene vor fi supravegheate, ca să nu descarce marfa în România.

Alina Crețu, Asociația APPR: Chiar monitorizare gps a ceea ce intră în România. 0O separare a fluxurilor, în special în portul Constanţa, pentru că acolo riscăm să se formeze cozi interminabile. Şi fermierii să nu ajungă să poată să-şi vândă marfa.

România va controla calitatea produselor agroalimentare care vin din Ucraina

În plus, chiar din această seară, România va controla calitatea produselor agroalimentare care vin din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă, prim-ministru: Discutăm inclusiv de mierea de albine, discutam de ulei, oleaginoase  Inclusiv carnea de pui, trebuie sa analizam perspectiva importului de carne de pui.

Emil Dumitru, deputat PNL: Eu cred ca astea sunt solutiile: prelevare de probe, sigilare de camioane plus cantar la vama sa se transporte la capacitate ca altfel distrugem si infrastructura.

Daniel Cadariu, ministrul Turismului: Decizia vine după o serie de bâlbe în interiorul coaliţiei de guvernare. Ordinul de suspendare pentru importuri trebuia să vină de la Ministerul Anteprenoriatului şi Turismului.Decizia vine după o serie de bâlbe în interiorul coaliţiei de guvernare. Ordinul de suspendare pentru importuri trebuia să vină de la Ministerul Anteprenoriatului şi Turismului.

Ţara noastră ia măsuri ultima împotriva importurilor de cereale care păgubesc femierii locali. De ieri, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Bulgaria au interzis importurile de cereale. Polonia şi Ungaria au mers mai departe şi au blocat inclusiv tranzitul produselor alimentare.

Comisia Europeană va aloca 100 de milioane de euro în plus fermierilor afectaţi de exporturile de cereale din Ucraina

Mădălin Chițac, Reporter Observator: În ultimul an, România a adus din Ucraina peste 3,7 milioane de tone de cereale. Cel mai mult am importat porumb, aproape 1,5 mil de tone. Dar în ţara noastră a rămas şi o cantitate impresionantă de grâu, aproape 900 de mii de tone. Tot din Ucraina am adus şi peste 700 de mii de tone de seminţe de floarea soarelui.

În timp ce importurile au crescut considerabil, exporturile au scăzut dramatic. Am importat cu 500% mai multe seminţe de floarea soarelui, cu 440% mai multă rapiţă şi cu 130% mai puţin porumb.

Cezar Gheorghe, expert piaţa cerealelor: Aceste volume au luat locul în piața internă a 3,75 de milioane de tone de mărfuri românești. Cu alte cuvinte, fermierii nu au putut să vândă acestă marfă în piața internă.

Fermierul Ionuţ Olteanu a avut, anul trecut, o recoltă de 60 de mii de tone de cereale. Le-a dat la export la preţuri mult mai mici. Ar fi trebuit să dea grâul cu două mii de lei tona, dar nu a reuşit din cauza pieţei inundate de seminţe ucrainene. L-a vândut şi cu 1.200 de lei.

Ca să mai domolească scandalul, Comisia Europeană a anunţat astăzi că va aloca 100 de milioane de euro în plus fermierilor afectaţi de exporturile de cereale din Ucraina. Şi României ar trebui să primească o parte din această sumă, în condiţiile în care până acum a încasat doar 10 milioane de euro, cel mai puţin dintre ţările Europei de Sud. Ministrul Agriculturii din Ucraina va ajunge vineri la Bucureşti pentru a parafra deciziile luate astăzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Petre Daea le cere ucrainenilor să îşi interzică singuri exporturile de cereale în România. Fermierii anunţă că au de-a face cu un dezastru