Antena Meniu Search
x

Video Poliţist, doar cu BAC-ul: cine vrea să fie agent la sat nu trebuie să mai facă şcoala. Sindicatele sunt revoltate: în mediul rural e cea mai grea muncă

Cine vrea să poarte uniforma de agent la sat nu mai are nevoie de şcoala de poliţie. Peste 400 de locuri de ajutor de şef de post au fost scoase la concurs iar cerinţele sunt puţine: candidaţii trebuie să fi terminat liceul, să deţină permis de conducere şi să nu aibă cazier. Sindicatele avertizează: în mediul rural e cea mai grea muncă, iar noii angajaţi vor merge la intervenţii nepregătiţi.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 15.09.2021, 20:58

Vezi și

Comuna Afumaţi, judeţul Ilfov. La postul de poliţie din localitate găsim lacătul pe uşă. O singură maşină de intervenţie este în curte, semn că, în vreme ce şeful de post lipseşte, nu este nimeni să-i ţină locul. Multe sate sau comune nu au nici măcar un poliţist la post, aşa că este nevoie ca cei din alte localităţi să intervină la urgenţe. Soluţia? Peste 400 de posturi vacante vor fi ocupate de agenţi pregătiţi pe repede înainte. Cei care vor să ajungă ajutor de şef de post trebuie să îndeplinească un set de condiţii minime. În primul rând, să aibă luat examenul de bacalaureat. Să nu aibă tatuaje în zone vizibile, care nu pot fi acoperite de haine. Totodată, trebuie să nu fi fost daţi afară dintr-o funcţie publică din motive disciplinare în ultimii 7 ani şi bineînţeles: nu trebuie să fi avut probleme cu legea.

Candidaţii trebuie de asemena să aibă permis de conducere şi nu fie înscrişi în vreun partid. Au apoi de trecut o probă fizică şi una scrisă, cu întrebări din lege. "Aceştia vor trece printr-o perioadă de formare, de iniţiere în carieră, după care aceştia vor beneficia în continuare de pregătirea profesională continuă", a declarat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt IGPR.

Sindicatele avertizează: munca la postul de poliţie nu e pentru oricine, pentru că în sate se comit şi multe infracţiuni cu violenţă. "A doua zi li se va pune uniforma în braţe şi vor fi trimişi în stradă să aplice legea. S-ar putea să avem în stradă poliţişti care nu au fost pregătiţi absolut deloc", a declarat Cosmin Andreica, preşedintele Europol. Am cerut şi părerea unui fost şef de post. "Pentru a fi format un agent de poliţie, un ajutor şef de post îi trebuie cel puţin 2 ani. De activitate în care să lucreze efectiv cu un lucrător pregătit", spune un şef de post pensionat.

Nici oamenii de rând nu sunt mai mulţumiţi de idee. "Nu prea mai am încredere în nimeni. Nici chiar în cei cu pregătire. Pentru că m-am legat de... situaţii" sau "Nu, normal că n-aş avea încredere. Trebuie să îşi facă şcoala. Aşa se angajează oricine", sunt doar câteve dintre părerile oamenilor. Candidaţii trebuie să îşi depună on-line dosarele până pe 24 septembrie. Între 11 şi 19 octombrie vor avea proba fizică, iar pe 23 octombrie pe cea scrisă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » Poliţist, doar cu BAC-ul: cine vrea să fie agent la sat nu trebuie să mai facă şcoala. Sindicatele sunt revoltate: în mediul rural e cea mai grea muncă