Antena Meniu Search
x

Video Poliţiştii cer să fie dotaţi cu pistoale cu electroşocuri. Şefii din Interne nu agreează achiziţia: cât ar costa un singur dispozitiv

Sindicaliştii din poliţie cer insistent să fie dotaţi cu pistoale cu electroşocuri, pentru a fi mai protejaţi în timpul scandalurilor din stradă. Agenţii din mai multe structuri au început chiar cursuri private pentru a le putea folosi. Numai că şefii din ministerul de Interne nu agreează momentan ideea. Spun că nu e cadru legal pentru folosirea lor şi că există riscuri legate de sănătatea celor electrocutaţi. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 07.02.2024, 20:21

Vezi și

Un pistol cu electroşocuri care poate fi folosit şi de la 5 metri depărtare.

Cristi Popovici, reporter Observator: Aceste dispozitive de imobilizare neuromusculară sunt folosite de poliţişti în peste 100 de ţări. Sunt extrem de utile pentru a linişti un individ la un scandal, de exemplu, care se poate potoli doar când aude arcul electric.

Valentin Istrate, distribuitor arme tip taser: Un astfel de dispozitiv foloseste un voltaj de 50.000 de volţi. Nu voltajul produce daune corpului uman, ci amperajul, este extrem de mic, 0.062 de microculombi.

Cât ar costa un singur pistol cu electroşocuri

Pe acelaşi subiect

Agenţi din mai multe structuri ale MAI au început deja cursuri de utilizare a acestei arme. În Bucureşti, doi experţi din Polonia le explică poliţiştilor români cum să le manevreze.

Konrad, instructor pentru arme tip taser: Taserul este extrem de popular în ţările europene, dar şi în SUA. Arma taser este o opţiune pentru forţă mai puţin letală!

Expresia "forţă mai puţin letală" nu există în legislaţia din România, spun şefii Internelor, care nu agreează în acest moment achiziţia, care ar fi în jur de 1500 de dolari pentru un singur dispozitiv. Se tem şi că pistoalele cu electroşocuri sunt prea periculoase.

Mihai Grecu, şef UPU SMURD TimişoaraÎţi provoacă contractură musculară, cel mai probabil care fie prin prisma faptului că o fi dureroasă fie prin prisma faptului că o fi mai de lungă durată. Cei care au dispozitive implantabile de tip stimulator cardiac, defibrilator. Este foarte posibil să interfere cu activitatea respectivului dispozitiv. 

Sindicaliştii cer însă cu insistenţă achiziţionarea pistoalelor taser

Cristian Glodean, Sidepol: Aceste mijloace sunt cerute de oamenii din stradă care sunt prima linia de apărare dintre societate şi infractor. Noi am facut demersuri la conducerea ministerului si a IGPR, credem ca pe viitor se vor gandi foarte bine la oportunitatea achizitionarii acestor dispozitive.

În urmă cu 4 ani, IGPR a cumparat 12.000 de bastoane cu electroşocuri, însă poliţiştii nu le-au putut folosi pentru că se stricau după prima utilizare, au acuzat sindicaliştii. Achiziţia de atunci a intrat şi în atenţia procurorilor DNA. Dosarul este încă în lucru. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Poliţiştii cer să fie dotaţi cu pistoale cu electroşocuri. Şefii din Interne nu agreează achiziţia: cât ar costa un singur dispozitiv