Antena Meniu Search
x

Poliţiştii de frontieră din Timiş ar fi ajutat grupuri de migranţi să treacă graniţa în loc să-i oprească. DIICOT: Traficanţii împărţeau banii cu ei

Caz incredibil în Timiş. Grupuri întregi de migranţi au trecut ilegal graniţa României cu ajutorul poliţiştilor de frontieră care, culmea, aveau misiunea să combată acest fenomen. Totul a reieşit dintr-o anchetă DIICOT. Mai multe percheziţii au avut loc joi la birourile şi locuinţele poliţiştilor de frontieră. Vizat este şi şeful structurii de combatere a migraţiei.

de Redactia Observator

la 16.12.2021, 16:34

Poliţiştii de frontieră din Timiş ar fi ajutat grupuri de migranţi să treacă graniţa în loc să-i oprească. DIICOT: Traficanţii împărţeau banii cu ei
13 indieni, doi afgani și un pakistanez, ascunși în garajul unei femei din Timiș - Poliţia de Frontieră

Comisarul șef Dan Chioreanu, cel care conduce structura de combatere a migrației la STPF Timiș, este principalul vizat împreună cu echipa sa. Din ancheta DIICOT, a reieșit că polițiștii de frontieră deschideau dosare penale la Pachetul de pe lângă Tribunalul Timiș și autorizau colaboratori sub acoperire pentru a dovedi presupusele fapte. În realitate, cărăușii, sub coordonarea polițiștilor de frontieră, transportau migranți care erau trecuți ilegal granița României în drumul lor spre Europa de Vest.

Grupuri întregi de migranți au fost ajutați tocmai de cei care ar fi trebuit să combată fenomenul. Culmea, aceștia erau plătiți de grupările de crimă organizată care trimiteau banii prin serviciile de plată rapidă, potrivit pressalert.ro. Practic comisar-şef ar fi primit jumătate din câştigurile obţinute de către gruparea infracţională specializată în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi,

DIICOT: Fostul şef al biroului pentru Combaterea Migraţiei Ilegale Timiş înlesnea traficul de migranţi

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DGA şi DCCO au afectuat, joi, opt percheziţii în judeţul Timiş, la sediul unei instituţii publice şi la domiciliile membrilor unei grupări infracţionale, într-un dosar în care este vizat şi fostul şef al Biroului pentru Combaterea Migraţiei Ilegale Timiş, care ar fi înlesnit activitatea grupării.

Pe acelaşi subiect

"În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2020 - februarie 2021, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat, un ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef Birou Prevenirea şi Combaterea Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere în cadrul STPF Timiş a primit constant sume de bani, reprezentând jumătate din câştigurile obţinute de către gruparea infracţională specializată în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, pentru a nu îndeplini un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Acesta nu şi-ar fi îndeplinit îndatoririle ce-i reveneau sau îndeplinea acte contrare îndatoririlor, respectiv sesizarea şi efectuarea de investigaţii faţă de membrii grupării infracţionale, preluarea şi coordonarea, prin intermediul lucrătorilor de poliţie aflaţi în subordinea sa, a investigaţiilor iniţiate de alte unităţi de poliţie ca urmare a activităţii de constatare a infracţiunii flagrante comise de către membrii acestei grupări, în vederea stopării acestora.

"În acest sens, investigaţiile efectuate în cauză au relevat împrejurarea că grupul infracţional a beneficiat de protecţia conferită de către principalele autorităţi de aplicare a legii având competenţă exclusivă în zona de frontieră a României, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere", arată sursa citată.

Potrivit anchetatorilor, comisarul şef a creat aparenţa utilizării unor membri ai grupării în cauze penale, în calitate de colaboratori, deşi în realitate aceştia nu au avut nicio calitate procesuală în cauze penale instrumentate de către Biroul de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul STPF Timiş.

În urma cercetărilor, a reieşit faptul că un alt agent din cadrul Poliţiei de Frontieră a sprijinit un alt grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, prin oferirea de informaţii cu privire la controalele efectuate de către autorităţi la locaţiile în care erau cazaţi migranţii. "Din probatoriul administrat a rezultat faptul că agentul de poliţie şi-a încălcat constant atribuţiile de serviciu ce îi reveneau prin prisma calităţii sale, în sensul că, având cunoştinţă de existenţa unor infracţiuni circumscrise migraţiei ilegale, nu a luat măsurile legale care se impuneau, ci dimpotrivă a divulgat din interior informaţii membrilor respectivei grupări, creându-le convingerea că beneficiază de protecţia autorităţilor care au în competenţă prevenirea şi combaterea unor astfel de infracţiuni", precizează DIICOT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Poliţiştii de frontieră din Timiş ar fi ajutat grupuri de migranţi să treacă graniţa în loc să-i oprească. DIICOT: Traficanţii împărţeau banii cu ei