Antena Meniu Search
x

Video Porțile maramureșene, zestrea de aur a zonei. Preţul unei lucrări unice în lume

Considerate unice în lume, porțile maramureșene sunt zestrea de aur a zonei. Iarna, când nu se poate ieşi la muncile câmpului, meşterii se mută în ateliere unde cu o daltă și un ciocan artizanal scrijelesc în lemn, simbolurile populare de odinioară. Iar comenzile nu se lasă aşteptate, mai ales că în Maramureş este o mândrie să deschizi oaspeţilor, o poartă grea, de lemn.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 04.02.2023, 20:39

Vezi și

În atelierul meşterului Ioan Petric din Breb, s-au făurit zeci de porți în ultimii ani. Atras din copilărie de arta sculptatului, bărbatul a transformat o pasiune, într-o terapie. "Se spune că și lemnul e ca și omul. Este lemn care este mai maleabil, se lucrează mai uşor, este lemn care e mai crăpat, mai aţos, mai cu cioturi trebuie mult mai multă muncă. Dar în principiu dacă îţi place ceea ce faci, lucrurile până la urmă tot o să-şi găsească o conotație frumoasă", a declarat Ioan Petric, sculptor.

Costul porneşte de la 6.000 de euro, dar poate ajunge la 20.000 de euro, pentru lucrările foarte complexe

Ultima lui comandă a fost o poartă pentru un localnic din Mireșu Mare. În Breb, satul său natal fiecare gospodărie îi poartă amprenta. Lucrează simplu, ca pe vremuri, cu o daltă şi un ciocan de lemn. În Breb, satul său natal fiecare gospodărie îi poartă amprenta. Lucrează simplu, ca pe vremuri, cu o daltă şi un ciocan de lemn. "Folosesc un ciocan cu care dau pe daltă şi ce este important este că eu trebuie să mă uit unde taie dalta, nu unde dă", a declarat Ioan Petric, sculptor.

Întreg procesul de realizare a unei porţi maramureşene durează cam trei luni. Foloseşte o esenţă de lemn tare, cea de stejar, pentru ca poarta să reziste generații întregi. "Este o muncă extrem, extrem de migăloasă şi trebuie în acelaşi timp şi forţă pentru că lemnele astea sunt destul de puternice, de tari ca şi textură şi atunci trebuie lovite aşa, dălţile destul de bine ca să se vadă ceva", a declarat Ioan Petric, sculptor.

Porţile păstrează elemente tradiţionale şi deseori au simboluri creştine. "O poartă maramureşeană musai să aibă funie pe ea. După cum vedeti toate modelele şi toate caracterele sunt formate din funie, funia reprezinta viata, continuitatea. Sunt porti care au caractere crestine, cruci in diferite forme pentru că se spune despre poarta maramureseana ca are rol de purificare, avand crucea omul cand trece pe sub poarta vazand crucea isi face semnul Crucii in sensul sa-i ajute Dumnezeu unde pleacă", a declarat Ioan Petric, sculptor. În funcţie de dimensiune şi de esenţa de lemn folosită, o poartă poate cântări până la 500 de kilograme. Costul porneşte de la 6.000 de euro, dar poate ajunge la 20.000 de euro, pentru lucrările foarte complexe. Dar pentru loalnici tradiţia e mai importantă decât preţul.

"La noi e o tradiție mai ales în Maramureşul istoric, să aibă fiecare o poartă din asta de lemn, tradiţională, pentru că asta ne reprezintă cel mai mult", spune un client. Multe porți maramureșene ajung și peste hotare. Americanii, englezii sau chiar norvegienii au plătit sume substanţiale pentru a-şi monta în grădina lor o poartă ca-n Maramureş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Porțile maramureșene, zestrea de aur a zonei. Preţul unei lucrări unice în lume