Antena Meniu Search
x

Povestea eroului român care a luptat în Al Doilea Război Mondial şi s-a stins la vârsta de 103 ani!

Dumitru Şomlea, cel mai vârstnic veteran de război din judeţul Mureş, a încetat din viaţă pe 16 septembrie, în comuna Miheşul de Câmpie, la vârsta de 103 ani.

Dumitru Şomlea, cel mai vârstnic veteran de război din judeţul Mureş, a încetat din viaţă pe 16 septembrie, în comuna Miheşul de Câmpie, la vârsta de 103 ani.

Născut la 13 februarie 1914, cu câteva luni înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, Dumitru Şomlea a trecut prin numeroase bătălii şi, la fel cum singur a povestit, a supravieţuit ca prin minune.

Eroul de la Oarba de Mureş a fost încorporat în Armata Română, la Cluj, în anul 1939, ca puşcaş de aviaţie. Dumitru Şomlea a fost avansat în gradul de plutonier în momentul în care a împlinit vârsta de... 100 de ani!

După ce şi-a pierdut tinereţea şi şi-a riscat viaţa în numeroase bătălii, vreme de opt ani, pentru libertatea României şi a românilor, Şomlea a fost recompensat de statul român cu o pensie lunară de... 250 de lei.

Pe acelaşi subiect

A fost martor la ororile războiului, a văzut apa Prutului înroşită de sângele soldaţilor români, la fel cum a văzut, la Oarba de Mureş, glia românească înroşită de sângele camarazilor săi.

A scăpat cu viaţă după fiecare bătălie crâncenă şi a povestit cum, în realitate, soldaţii români, erau sclavii nemţilor.

"Noi am fost subzistenţa nemţilor. Noi le alimentam avioanele când mergeau la atac. Noaptea le curăţam, le alimentam şi ele mergeau la atac. Când era cazul grav, ne puneau şi cu arma. Era necazul că de multe ori trebuia să facem tranşee noaptea. Toată noaptea nu dormeam, făceam tranşee şi căram muniţia, sub comanda nemţilor", povestea Dumitru Şomlea într-un interviu acordat în urmă cu doi ani.

Dumitru Șomlea, decanul de vârstă al veteranilor de război din Mureș a fost înmormântat pe 20 septembrie 2017, în localitatea Miheşu de Câmpie, cu onoruri militare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Povestea eroului român care a luptat în Al Doilea Război Mondial şi s-a stins la vârsta de 103 ani!