Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Povestea partizanilor din Apuseni prinde viață printr-un traseu impresionant, care dezvăluie secretele eroilor noștri

Povestea partizanilor din Apuseni, care s-au ascuns în munți pentru a scăpa de securitatea comunistă, prinde viață acum printr-un traseu de drumeții. "Calea Partizanilor" a fost inaugurată în inima munților, la limita dintre judeţele Cluj și Bihor, într-un peisaj de basm. Traseul, accesibil oricui, dezvăluie secretele eroilor noștri.

de Alex Prunean

la 06.10.2024 , 09:32

La umbra impunătoare a munților Vlădeasa, într-un peisaj de poveste, unde tradițiile încă dăinuiesc, turiștii pot explora acum "Calea Partizanilor". Acest traseu de zece kilometri, ce șerpuiește pe poteci înguste prin păduri de brad și peste culmi, promite o aventură unică.

"Calea Partizanilor", inaugurată în munţi

Traseul este presărat de nouă popasuri, dar nu doar pentru odihnă, ci şi pentru informare. La fiecare popas a fost montat un astfel de panou care cuprinde secvenţe şi informaţii din povestea Grupului Susman. În plus, pentru a înțelege mai bine prin ce au trecut motii care s-au opus dictaturii comuniste, fiecărei opriri îi e alocat un fişier audio, reconstituire a întâmplărilor de atunci.  

Vezi și

Vorbim despre perioada anilor '50, atunci când un grup de moți curajoși, dornici de libertate, a reușit să supraviețuiască aproape un deceniu în sălbăticia Apusenilor, mereu cu securitatea pe urmele lor. "Pe mine mă impresionează cel mai tare, şi acolo resimt cea mai puternică emoţie, personal, este popasul fin al, ieșirea din traseu, care este lângă Valea Firii, iar acel popas se numeşte Sacrificul", spune Cornel Jurju, iniţiator traseu.

"Acum, trebuie să ne gândim şi cum a fost pe vremurile acelea. Am văzut o adevărată istorie, şi cum au fost oamenii atunci, şi cât de greu le-a fost", mărturiseşte Daniel, turist. Traseul este însoțit de o hartă digitală interactivă, care nu doar că te ghidează pe poteci, dar îți dezvăluie și semnificația fiecărui loc prin care au trecut şi-au trăit partizanii. 

Pare o simplă colibă de munte, dar într-un astfel de adăpost, partizanii au reușit sa treacă de iarna din 1951, deloc ușoară. Totul a fost reconstruit de la zero, dar replicat în detaliu, aproape de locul în care liderul grupului de rezistență își doarme somnul de veci. La inaugurarea traseului, a fost prezentă și Principesa Sofia, strănepoata Regelui Ferdinand al României.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Povestea partizanilor din Apuseni prinde viață printr-un traseu impresionant, care dezvăluie secretele eroilor noștri