Antena Meniu Search
x

Povestea unei eroine. Katherine Switzer, prima femeie acceptată la Maratonul de la Boston!

În anii 60 americanii nu erau în măsură să predea lecții de egalitate între sexe și nici nu putea fi considerați prea blânzi când venea vorba despre drepturile femeilor

În anii 60 americanii nu erau în măsură să predea lecții de egalitate între sexe și nici nu putea fi considerați prea blânzi când venea vorba despre drepturile femeilor.

Reprezentantele sexului frumos stăteau docile în fața aragazului și se bucurau atunci când partenerii le permiteau să îi însoțească la evenimentele mondene. Atunci, în acei ani tulburi, o femeie curajoasă avea să schimbe istoria într-un mod mai puțin obișnuit. Katherine Switzer se născuse pe bătrânul continent, în hulita Germanie, la doar câțiva ani după capitularea trupelor lui Hitler. Fiică de ofițer american, Kathy a traversat Atlanticul alături de familia sa în 1949, iar când a ajuns la vârsta adolescenței a decis să urmeze cursurile Universității Syracuse, o instituție de învățământ superior respectabilă, unde studia jurnalismul.

La puțin timp după ce a împlinit 20 de ani, Katherine Switzer ia o decizie care avea să o plaseze în cărțile de istorie, drept prima femeie care a alergat în cadrul Maratonului de la Boston, înregistrată fiind la startul competiției. Pe atunci, doamnele sau domnișoarele nu aveau voie să alerge alături de barbați, însă acest lucru nu a împiedicat-o să se înscrie sub numele de K.V. Switzer, păcălindu-I pe organizatori că este bărbat. A primit numărul 261, iar când s-a așezat la linia de start a surprins o lume întreagă. Era femeie și avea număr de participare. Cei mai conservatori dintre americani s-au simțit jigniți de tupeul curajoasei Kathy și au încercat să o elimine cu forța din cursă. O astfel de imagine a făcut înconjurul lumii și a transformat-o pe studenta de atunci într-un model pentru celelalte pasionate de alergări lungi. Bruscată și îmbrâncită de orgolioșii organizatori, Switzer a rezistat și aterminat cursa după mai bine de 4 ore (4:22, 56), plasându-se în urma lui Bobbi Gibb, o femeie care alergase neoficial pentru că nu primise dreptul de a concura.

Astfel, Kathy Switzer devine prima femeie a planetei care aleargă la Maratonul de la Boston, în mod oficial, iar cinci ani mai târziu, capii federației internationale de atletism decid să accepte reprezentante ale sexului frumos în asemenea concursuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Povestea unei eroine. Katherine Switzer, prima femeie acceptată la Maratonul de la Boston!