Antena Meniu Search
x

Video Prejudiciul uriaş pe care România l-ar putea plăti în cazul Roşia Montană. Cum speră Guvernul să mai reducă din suma astronomică

Zi decisivă în dosarul Roșia Montană care are în spate o poveste controversată desfăşurată pe aproape trei decenii. Sentinţa finală ar putea fi dată astăzi, iar România va afla dacă va plăti sau nu, despăgubiri de miliarde de euro pentru că a blocat exploatarea minieră în zonă. Neoficial se vorbeşte despre faptul că România va pierde litigiul și ar urma să plătească un prejudiciu uriaş. Reprezentanţii Guvernului aşteaptă cu îngrijorare verdictul, având în vedere impactul pe care acesta ar putea să-l aibă asupra deficitului bugetar.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 09.02.2024, 13:47

Vezi și

România ar putea să plătească un prejudiciu între 1,5 şi 6 miliarde de dolari, potrivit unor surse guvernamentale. Tocmai din acest motiv, oficialii caută soluţii pentru a putea gestiona această situaţie, dar şi pentru a minimiza impactul asupra finanţelor publice.

Ciolacu ar putea desecretiza toate documentele din dosarul "Roşia Montană"

Ţara noastră ar urma să facă o acţiune de anulare la ICSID (n.red. Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii), iar pentru această acţiune ar fi nevoie de cinci motive. Printre acestea se numără viciu în constituirea tribunalului, abuz de putere al unui membru al tribunalului sau lipsă de motive. Doar 5% dintre speţe au câştig de cauză.

Guvernul speră ca prin această acţiune să amâne calendarul plăţii, dar şi prejudiciul să fie mult mai mic, având în vedere că suntem şi în procedură de deficit excesiv. PSD dă vina pe fostul premier Dacian Cioloş. Potrivit unor surse guvernamentele, Marcel Ciolacu este pregătit să desecretizeze toate documentele din dosarul "Roşia Montană" după ce vom afla decizia instanţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Prejudiciul uriaş pe care România l-ar putea plăti în cazul Roşia Montană. Cum speră Guvernul să mai reducă din suma astronomică