Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Premiera documentarului despre viaţa lui Ivan Patzaichin, la Paris. Filmul a fost proiectat chiar în ziua finalei de canoe la JO 2024

Seară magică şi inspiraţională, la Paris. Premiera unui documentar, care prezintă viaţa lui Ivan Patzaichin, a avut premiera mondială chiar în ziua finalei de canoe la Jocurile Olimpice. Filmul a fost proiectat în curtea Ambasadei României din Franţa, în prezenţa familiei marelui campion şi a noii generaţii de canoişti.

de Sonia Simionov

la 11.08.2024 , 14:09

O inspiraţie mereu. Viaţa demnă de film a lui Ivan Patzaichin a fost onorată încă o dată. Sute de oameni au privit captivaţi premiera documentarului "Ivan, omul cu rădăcini în ape", în curtea Casei României de la Paris.

"Tata a spus că o să vrea să ajungă la Olimpiada de la Paris şi uite că a ajuns. Chiar dacă el nu mai este printre noi", spune Ivona Patzaichin, fiica lui Ivan Patzaichin.

Premiera documentarului despre Ivan Patzaichin

Vezi și

Filmul a inclus imagini nemaivăzute până acum cu marele campion. Ivona, fetiţa care odinioară sărea în canoea tatălui său după competiţii, înţelege acum ce a însemnat fenomenul Patzaichin.

Pe acelaşi subiect

"Nu ştiu dacă era o emoţie din aceea la care s-ar gândi majoritatea oamenilor. Aveam siguranţa că întotdeauna câştigă. Atunci când a venit cu o medalie de argint la o regată de la Snagov, eu am aruncat-o în apă, pentru că aşa mă învăţase. Ori e aur, ori nu e nimic", mai spune Ivona.

Premiera a avut loc, prin intermediul Institutului Cultural Român, chiar în ziua finalei la canoe simplu. Speranţa canotajului românesc, Cătălin Chirilă, ţintea aurul, dar vântul potrivnic l-a făcut să rateze calificarea. Sportivul a găsit o consolare în cuvintele lui Patzaichin.

"Cred că am nevoie de acea motivaţie despre care a vorbit domnul Ivan Patzaichin după aceste jocuri", spune Cătălin Chirilă, canotor.

"S-ar fi bucurat de căldura acestor oameni. Care au fost în seara asta aici şi cred că ăsta era lucrul care îl bucura cel mai tare. Să vadă oamenii în jurul lui, să se bucure de prezenţa lui şi voia să facă absolut tot ce poate ca să-i facă pe cei din jurul lui să se simtă bine", spune Teodor Frolu, – Mila fondator al Asociației Ivan Patzaichin.

Patzaichin a crescut mai mult pe apă, decât pe uscat. A avut însă la rândul său nevoie de modele pentru a deveni un campion.

Aşa a început o carieră care avea să-i aducă medalii la cinci Olimpiade. A continuat să facă performanţă şi ca antrenor. 

Tot ce a vrut Ivan să ne înveţe de-a lungul vieţii lui a fost că nimic nu se dobândeşte fără muncă. Pentru că altfel îşi făcea olimpici prietenii, nu? Aşa cum a spus.

Ivan Patzaichin a câştigat patru medalii olimpice de aur şi trei de argint de-a lungul carierei. A luat de opt ori aur la Mondiale, iar ca antrenor a cucerit peste 150 de titluri olimpice, mondiale sau europene. Dar povestea omului cu rădăcini în ape nu este doar un rezumat al performanelor, ci şi un model de umanitate şi curaj.

Sonia Simionov Like

Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Premiera documentarului despre viaţa lui Ivan Patzaichin, la Paris. Filmul a fost proiectat chiar în ziua finalei de canoe la JO 2024