Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Decizia TAS: Ana Bărbosu primeşte medalia de bronz. Sabrina Voinea, pe locul 4

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a încheiat audierile în cazul contestațiilor depuse de gimnastele românce - Sabrina Voinea și Ana Bărbosu -, după finala controversată de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Delegaţia României a contestat felul în care medalia de bronz i-a fost luată Anei Bărbosu şi a cerut şi reexaminarea exerciţiului la sol al Sabrinei Voinea. 

de Redactia Observator

la 10.08.2024 , 21:04

Update: Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4.

"Cu un ochi râdem, cu unul plângem. În urma memoriilor făcute la TAS de FRG și COSR, Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu", a transmis Federaţia Română de Gimnastică.

“Federația Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatura specializata in dreptul sportului, Gherdan si Asociatii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan și avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile și patru nopți, vă comunică dispozitivele ședinței TAS în speța:

Vezi și

FRG, Bărbosu , vs. Federația Internațională de Gimnastică:

Pe acelaşi subiect

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.

3.⁠ ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse

FRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4.

Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a analizat sâmbătă memoriile depuse de Federația Română de Gimnastică (FRG) și Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) în cazul gimnastelor Sabrina Maneca Voinea și Ana Maria Bărbosu. Federația Română de Gimnastică a cerut ca ambele sportive române să primească medalii de bronz.

Ambele gimnaste ar putea primi medalia de bronz

„Au fost șapte ore de audieri, iar verdictul îl vom avea după ora 19 în România. Două persoane au trecut prin audieri: antrenoarea sportivei americane și Donatella Sacchi, președinta comitetului tehnic feminin și șefa Superior Jury, care judecă fiecare contestație. Gimnastele nu au fost audiate. Au existat la mijloc foarte multe chestiuni tehnice, dar veștile sunt îmbucurătoare. Toate scenariile sunt deschise, dar, după tot acest maraton, aș putea evalua că e teoretic posibil ca Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu să obțină ambele bronzul”, a declarat Sabin Gherdan, avocatul care le reprezintă pe Sabrina Maneca Voinea și pe Ana Maria Bărbosu.

Audierile de la Paris au început în această dimineaţă, iar TAS a decis să judece la comun cazurile ambelor sportive, urmând ca mai apoi decizia să fie anunţată de asemenea la comun pentru cele două. 

România a încheiat, luni, participarea în competiţiile de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice fără medalie. În finala de la sol, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 5, iar Ana Maria Bărbosu pe poziţia a 4-a, cu aceeaşi notă - 13.700. Pentru nici un minut, Bărbosu a fost medaliată cu bronz, dar o contestaţie la nota lui Jordan Chiles (SUA) i-a adus acesteia locul 3.

Sabrina Maneca Voinea a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol, dar antrenorii au depus contestaţie, însă nu s-a modificat nota, încheind pe locul 5. Sabrina Voinea Maneca a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video și foto infirmă această teorie, conform COSR. În conjunctura acordării notelor și acceptării contestațiilor, afectată a fost și Ana Barbosu, care pentru un minut și jumătate a fost pe locul 3, medaliată cu bronz. 

Marţi, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, Carmencita Constantin, a trimis o scrisoare şefului federaţiei internaţionale Morinari Watanabe, în care a cerut prezentarea analizei detaliate şi justificarea notelor la dificultate si execuţie obţinute de Sabrina Maneca Voinea în finala de la sol, de la Jocurile Olimpice. Potrivit FRG, Sabrina a fost penalizată cu o zecime pentru o ipotetică ieşire din covor, care poate fi dovedită că a fost eroare de arbitraj.

În acelaşi timp FRG a solicitat ca în spiritul transparenţei să se facă publice analiza detaliată şi justificare pentru cele 9 gimnaste participante în finala de la sol, pentru a putea oferi un răspuns oficial gimnastelor, comunităţii gimnasticii din România, autorităţilor guvernamentale şi de stat, media naţională şi internaţională.

Nadia Comăneci, după audierile de la TAS

Audierile de la Paris au început în această dimineaţă, iar TAS a decis să judece la comun cazurile ambelor sportive, urmând ca mai apoi decizia să fie anunţată de asemenea la comun pentru cele două. 

Nadia Comăneci a notat, sâmbătă, după audierile de la TAS în cazul finalei la sol de la Jocurile Olimpice, că decizia perfectă ar fi trei medalii de bronz.

“Aceasta ar fi decizia perfectă. Trei medalii de bronz pentru fete”, a scris fosta mare gimnastă, distribuind mesajul postat de Federaţia Română de Gimnastică la finalul audierilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Sport » Decizia TAS: Ana Bărbosu primeşte medalia de bronz. Sabrina Voinea, pe locul 4