Preşedintele CJ Timiş, după prelungirea carantinei în Timişoara: O palmă peste obraz și un abuz fără precedent
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a afirmat că prelungirea carantinei pentru municipiul Timişoara, decisă la nivel central în ciuda votului negativ dat de autorităţile locale, reprezintă “un abuz fără precedent şi o bătaie de joc la adresa noastră”. El a precizat că analizează contestarea în instanţă a acelui ordin emis de şeful DSU, Raed Arafat.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alin Nica a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că această carantină formală în Timişoara nu şi-a arătat efectele.
“Faptul că această carantină a fost prelungită de către secretarul de stat Raed Arafat în mod abuziv aş spune eu pentru că nu am văzut temeiul juridic care îi permite acest lucru reprezintă pentru noi timişorenii şi timişenii, o palmă peste obraz, un abuz fără precedent şi o bătaie de joc la adresa noastră. Această carantină formală, aţi văzut cu toţii, am văzut cu toţii că nu şi-a arătat efectele şi noi o ştiam din capul locului că aşa va fi pentru că atâta timp cât nimic în viaţa noastră nu se schimbă în această perioadă, atât timp cât lucrurile merg înainte în acelaşi mod nu te fereşte de virus”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
El a explicat că în aceste două săptămâni de carantină multe firme şi-au închis activitatea, iar presiunea pe ATI nu s-a redus.
“Măcar să fi făcut carantină aşa cum scrie la carte şi atunci să se fi văzut efectele în plan medical. În schimb, aceste săptămâni au chinuit peste 400.000 de oameni în mod nejustificat şi inutil. Aceste două săptămâni au chinuit zeci, sute şi mii de firme care fie şi-au închis activitatea, fie au avut probleme în activitatea lor curentă. Presiunea pe spitale şi pe ATI nu s-a redus, dimpotrivă a crescut. Şi acest lucru s-a întâmplat pentru că autorităţile îndrituite conform legii să acţioneze, să ia măsuri au fost autiste la propunerile pe care eu le-am făcut încă de acum două săptămâni şi jumătate de rezolvare în mod proactiv a acesteui crize. Şi astăzi vin în faţa acestor autorităţi nu ca Gică Contra ci ca o autoritate judeţeană care gândeşte proactiv chiar dacă nu are atribuţii directe în gestionarea acestei pandemii”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
El propune trei direcţii de acţiune pentru perioada următoare. Acestea sunt: intensficarea campaniei de vaccinare, controale ale forţelor de ordine în zonele aglomerate şi pe străzi şi nu la ieşirile din municipiu şi mărirea numărului de paturi la ATI.
Alin Nica i-a transmis lui Raed Arafat că în loc să se ocupe de restricţii mai bine operaţionalizează unităţile mobile de ATI din curtea spitalului.
“Aş dori să îi transmit domnului secretar de stat Raed Arafat că în loc de restricţii ar face mai bine să reoperaţionalizeze unităţile mobile de ATI din curtea Spitalului Municipal, TIR-ul acela stă nefolosit de patru luni şi noi ne plângem că nu avem locuri la ATI şi din această cauză punem carantină pe 400.000 de locuitori. Când va face acest lucru atunci îi mai permit să vină şi să treacă peste ceea ce noi hotărâm aici la nivel judeţean pentru că pentru domnia sa noi nu suntem decât cifre, noi nu suntem de acei indici şi acele numere pe care justifică acele măsuri abuzive şi să facă ceva concret pentru Timişoara”, a mai spus preşedintele CJ Timiş.
Întrebat ce pârghii are pentru a opri decizia de prelungire a carantinei în Tmişoara, Alin Nica: “Altă pârghie poate este şi acţionarea în instanţă şi constestarea în instanţă a acestui ordin. Pe care o analizăm”.
Dominic Fritz, despre prelungirea carantinării Timişoarei: Este necesară pentru a preveni un colaps al sistemului sanitar
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, luni, că măsura de prelungire a carantinei în Timişoara nu este o pedeapsă, ci aceasta vine în sprijinul timişorenilor care lucrează în sistemul sanitar, precizând că această carantină previne un colaps al sistemului sanitar.
“Guvernul României a intervenit în urma blocajul politic din CJSU şi a carantinat aşa cum era şi logic toată zona metropolitană, deci încercarea de a scoate câteva comuna din zona carantinată de sâmbătă nu a reuşit şi asta cred că este ceva ce ne va ajuta pentru că virusul nu se opreşte la limitele unor UAT-uri şi se răspândeşte în toată zona metropolitană. Cred că este evident că după două săptămâni de carantină ritmul creşterii a încetinit şi bineînţeles că ne aşteptăm că dacă măsurile vor fi respectate în continuare ritmul va scădea în continuare şi rata infectărilor va scădea”, a afirmat Fritz.
El a menţionat că aceaste măsuri nu sunt o pedeapsă pentru timişoreni.
“Aceste măsuri nu sunt o pedeapsă pentru Timişoara, ci vin în ajutorul Timişoarei şi al tuturor timişorenilor care lucrează în sistemul sanitar, al tuturor timişorenilor care sunt pacienţi COVID-19 acum în spitale sau în viitor în spitale. Suntem la absolută limită cu capacităţile noastre sanitare şi această carantină este din păcate necesară pentru a preveni un colaps al sistemului sanitar”, a explicat primarul Timişoarei, potrivit News.ro
Edilul a precizat că este de acord cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că este nevoie de o modificare a algoritmului de carantinare.
“Sunt de acord şi cu ministrul Vlad Voiculescu că avem nevoie de o modificare a algoritmului de carantinare, aceste reguli sunt intransparente, sunt uşor de uşor de politizat, eu cred că măsurile luate şi procesul de decizii prin care sunt luate aceste măsuri trebuie să fie clară, logică şi predictiblă”, a mai spus primarul Timişoarei.
Dominic Fritz că speră că războiul între PNL local şi Guvernul României să nu afecteze buna colaborare între judeţ şi Guvernul Cîţu:
“Nu vreau să comentez războiul între PNL local şi Guvernul României, dar eu sper ca nu va afecta buna colaborare ce există acum între Timişoara, Timiş şi Guvernul Cîţu. Timişoara şi Timişul nu au avut niciodată un mai bun sprijin şi suport pentru proiectele de dezvoltare cum avem acum de la Guvernul Cîţu”.
Prelungirea carantinei în municipiul Timişoara nu a întrunit numărul necesar de voturi în CJSU, aşa că a intervenit şeful DSU care a prelungit caantina cu 72 de ore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰