Antena Meniu Search
x

Update Primele cazuri de Omicron în România. Doi pasageri ai cursei din Africa de Sud, care a aterizat la București pe 30 noiembrie, sunt infectați cu noua variantă

Institutul National de Sănătate Publică (INSP) a confirmat primele două cazuri de variantă Omicron în România. Este vorba despre două persoane venite din Africa de Sud, săptămâna trecută. Ambii pacienți sunt asimptomatici și au intrat în izolare.

de Redactia Observator

la 05.12.2021, 08:51

Vezi și

UPDATE 21:35 Nicolae Ciucă anunță o întâlnire de urgență

"Am aflat în această seară despre confirmarea prezenței tulpinii Omicron în România. Mâine voi avea o întâlnire cu responsabilii gestionării acestei pandemii: ministrul sănătății, șeful DSU, directorul CNSCBT. Voi dispune măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara noastră de o evoluție nedorită. Suntem 24 din 24 la datorie pentru România", a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Știre inițială: "În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice. Se așteaptă rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizăm că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS-CoV-2", a transmis INSP.

Varianta Omicron s-a răspândit în zeci de țări

Pe acelaşi subiect

Omicron, noua mutaţie a coronavirusului, s-a răspândit în cel puţin 38 de ţări. Organizaţia Mondială a Sănătăţii vine însă cu veşti bune: până acum nu a fost înregistrat niciun deces cu noua tulpină. O posibilă explicaţie este faptul că varianta supercontagioasă ar fi preluat în componenţa sa şi fragmente din virusul răcelii comune.

Omicron s-ar fi format în organismul unei persoane care avea o răceală obişnuită, dar care a fost infectată ulterior şi cu cu COVID-19. Astfel, coronavirusul ar fi suferit o mutaţie care nu apare în nicio versiune anterioară a SARS-CoV-2. O arată un studiu al unui grup de cercetători din Cambridge, Massachusetts, care au studiat originea noii tulpini. Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă la calm si vine şi cu veşti bune: nicio persoană infectată cu Omicron nu a fost răpusă de virus.

Celulele din plămâni şi din sistemul gastro-intestinal pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 şi răceală comună, potrivit unor studii anterioare. O astfel de coinfecţie pregăteşte terenul pentru "recombinare virală", un proces în care două virusuri diferite din aceeaşi celulă gazdă interacţionează în timp ce se înmultuesc, generând un virus ce are materialul genetic de la ambii "părinţi".

Celulele din plămâni pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 şi răceală comună

Această nouă mutaţie ar fi putut să apară pentru prima dată la o persoană infectată cu ambii agenţi patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvenţa genetică de la celălalt virus. Aceeaşi secvenţă genetică apare de mai multe ori într-unul dintre virusurile care provoacă răceli la oameni - cunoscut sub numele de HCoV-229E - şi în virusul imunodeficienţei umane (HIV) care provoacă SIDA, a spus cercetătorul Venky Soundarararajan.

Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată, are cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume, care slăbeşte sistemul imunitar şi creşte vulnerabilitatea unei persoane la infecţiile cu virusuri şi alţi agenţi patogeni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Primele cazuri de Omicron în România. Doi pasageri ai cursei din Africa de Sud, care a aterizat la București pe 30 noiembrie, sunt infectați cu noua variantă