Antena Meniu Search
x

Omicron ar conține fragmente dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună

Varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus - posibil unul care provoacă răceala comună, susțin cercetători din Cambridge, Massachusetts.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 04.12.2021, 09:59

Omicron ar avea în componenţă fragmente dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună - Shutterstock

Această secvenţă genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numit SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum şi în genomul uman, precizează oamenii de știință, conform Reuters.

Omicron ar putea să pară "mai uman"

Prin preluarea acestui fragment special, Omicron ar putea să pară "mai uman", ceea ce l-ar ajuta să se sustragă de la atacul sistemului imunitar, a declarat Venky Soundarararajan, de la compania de studiere a datelor nference, care a condus studiul, ale cărui rezultate au fost publicate joi pe site-ul OSF Preprints. Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai uşor, dar provoacă forme mai uşoare de boală sau asimptomatice. Oamenii de știință nu știu încă dacă Omicron este mai infecțios decât alte variante, dacă provoacă o boală mai gravă sau dacă va depăși Delta ca varianta cea mai răspândită. Poate dura câteva săptămâni pentru a obține răspunsuri la aceste întrebări.

Celulele din plămâni şi din sistemul gastro-intestinal pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 şi răceală comună, potrivit unor studii anterioare. O astfel de coinfecţie pregăteşte terenul pentru "recombinare virală", un proces în care două virusuri diferite din aceeaşi celulă gazdă interacţionează în timp ce se înmultuesc, generând un virus ce are materialul genetic de la ambii "părinţi".

Pe acelaşi subiect

Celulele din plămâni pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 şi răceală comună

Această nouă mutaţie ar fi putut să apară pentru prima dată la o persoană infectată cu ambii agenţi patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvenţa genetică de la celălalt virus. Aceeaşi secvenţă genetică apare de mai multe ori într-unul dintre virusurile care provoacă răceli la oameni - cunoscut sub numele de HCoV-229E - şi în virusul imunodeficienţei umane (HIV) care provoacă SIDA, a spus Soundararajan.

Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată, are cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume, care slăbeşte sistemul imunitar şi creşte vulnerabilitatea unei persoane la infecţiile cu virusuri şi alţi agenţi patogeni.

Între timp, noile descoperiri subliniază cât de important este ca oamenii să se vaccineze"Trebuie să vă vaccinaţi pentru a reduce şansele ca alte persoane, care sunt imunocompromise, să întâlnească virusul SARS-CoV-2", a conchis Venky Soundararajan.

OMS: Varianta Omicron nu trebuie să provoace panică

Lumea nu ar trebui să intre în panică din cauza noii variante Omicron a coronavirusului, consideră Soumya Swaminathan, şefa corpului de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Soumya Swaminathan a declarat că Omicron poate deveni varianta dominantă deoarece se transmite foarte uşor, dar vaccinurile actuale ar putea, totuşi, asigura o protecţie suficientă împotriva sa.

"Avem nevoie de pregătire şi măsuri de precauţie, dar nu de panică", a precizat cercetătoarea, care a criticat restricţiile impuse călătoriilor din sudul Africii, relevând că nici nu se ştie dacă varianta s-a format, într-adevăr, în acea zonă, unde a fost descoperită.

Luni, Soumya Swaminathan a declarat că, deși noua tulpină Omicron a pus țările în stare de alertă, majoritatea infecțiilor actuale Covid se datorează în continuare variantei Delta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Sanatate » Omicron ar conține fragmente dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună