Antena Meniu Search
x

Video Primele explicații după prăbușirea podului din Vrancea. Doar norocul a făcut ca nimeni să nu traverseze în momentul colapsului

Un pod din Vrancea s-a prăbușit, după ce, timp de 40 de ani, nimeni nu s-a sinchisit să-l repare. Norocul a făcut să nu treacă cineva pe el în acel moment. Abia anul acesta a fost deschis un șantier acolo, doar că muncitorii nu au ținut cont că devierea râului ar putea afecta structura de rezistență. În urmă cu nici o lună, Observator atrăgea din nou atenția asupra pericolelor care îi pândesc pe șoferii care circulă pe podurile din România. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 01.05.2022, 19:33

Vezi și

Ionuț Ciurea, Asociația PRO INFRASTRUCTURA: Dacă tu, administrator, recunoşti că podul nu are o condiţie satisfăcătoare de trafic, atunci trebuie să închizi de urgenţă acel pod.

Este avertismentul pe care Observator îl lansa, prin vocea experţilor, luna trecută. Nepăsarea, însă, ne-a costat din nou. Sute de oameni au venit astăzi, ca la pelerinaj, să vadă ce-a mai rămas din podul de peste râul Putna

Greta Neagu, reporter Observator: Deşi accesul pe pod a fost interzis, de dimineaţă tot mai mulţi oameni vin să se minuneze de ce au putut face autorităţile în atâţia ani din acest pod de peste râul Putna. 

Din fericire, nimeni nu era pe pod atunci când s-a prăbușit

Pe acelaşi subiect

Construcţia de pe Drumul Judeţean 104 D, dintre localităţile Vulturu şi Vadu Roşca, a cedat aseară. Din fericire, fară victime. Muncitorii lucrau la aparatul de reazem, adică exact partea care a plecat la vale. 

Localnic: Chiar ieri am trecut cu nepoţii, cu fata. Chiar acolo am stat. După ce am plecat noi, la jumătate de oră, mă sună cineva acasă: "S-a rupt podul. Hai, mă!" Am poză cu ei aici pe pod. Dacă mai stăteam jumătate de oră, cădea podul cu noi.

Dimineață, responsabilii pentru lucrare au venit la faţa locului. Cu mâinile goale, au făcut o simplă constatare. Ca o ironie, firma se prezintă cu un slogan contrazis de realitate. Imagini din 2019 arată că podul se afla de mult timp într-o stare jalnică. 

Podul devenit acum piesă de muzeu a Vrancei a atras chiar şi turişti străini

Mai tarziu, reprezentanţii constructorului s-au întors pe şantier, de data asta însoţiţi de mai marii judeţului. Şi cu mai mult chef de oferit explicaţii. 

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea: Vă daţi seama că este un eveniment total nefericit pentru noi. Se vede că a avut anumite probleme, iar la momentul acesta, al apei, care... n-avem cum să ne supărăm pe Doamne-Doamne. Tre` să ne supărăm pe noi. 

Lucru cu care nu e de acord şi proiectantul. Care spune că proiectul a fost prost gândit de la început.  

Reporter: Vă consideraţi vinovat pentru această situaţie?

Alexandru Antonescu, proiectant: Reporter: Nu! Când s-a construit podul iniţial informaţia a fost construit pe fundaţie indirectă. Se dovedeşte că culeele sunt fondate doar pe o placă de beton de o înălţime de un metru. 

Vrancea are 146 de poduri aflate in administrarea Consiliului Judeţean

Reparaţia celui de peste Putna costa, potrivit contractului, 5 milioane de lei. Acum, estimările autorităţilor vor fi date peste cap. La fel şi planurile celor nevoiţi acum să ocolească zona pe o rută cu 17 km mai lungă. La doi pași de podul înghiţit aseară de pamânt se afla Botârlau, un alt pericol public. Şi acesta se află pe lista celor care trebuie sa intre rapid în reparaţii.

Ionuţ Radu Răcănel, conf. doctor inginer: Atunci când degradările sunt foarte mari, structura se închide. O importanţă foarte mare o are procesul de mentenanţă, de întreţinere. Dacă nu se realizează la timp aceste lucrări de întreţinere, se ajunge la degradări. Degradările evoluează în timp: ca urmare a factorilor de mediu, ca urmare a creșterii nivelului de trafic. 

În Romania sunt în jur de 4.500 de poduri aflate în administraţia CNAIR şi tot atâtea în administrarea consiliilor judeţene şi locale. Cele mai multe nu au fost reparate niciodată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Primele explicații după prăbușirea podului din Vrancea. Doar norocul a făcut ca nimeni să nu traverseze în momentul colapsului