Video Primele imagini din interiorul Rafinăriei Petromidia, după explozia devastatoare. Angajații sunt scandalizați: "Nu se poate așa ceva"
La Petromidia incendiul a fost stins, însă unda de şoc a exploziei face ravagii mai ales printre victime, familiile lor şi angajaţi. Din cei cinci muncitori răniţi, unul a fost externat astăzi, doi sunt în stare stabilă iar alţi doi sunt în comă într-un spital din Bucureşti. Între timp, trei instituţii, dar şi compania adună date în speranţa că vor găsi o explicaţie pentru dezastrul de ieri.
Angajaţii platformei îşi plâng colegul pierdut şi se întreabă, scandalizaţi, cum a fost posibilă o nouă tragedie la rafinărie. Primele imagini din interior stau mărturie a exploziei care a curmat o viaţă şi a flăcărilor care au mistuit totul în jurul lor.
Angajat Petromidia: Ai avut atunci o nenorocire de asta, tu la patru ani să ai alta şi de ce? Că îţi cedează conductele. Nu e normal aşa ceva. Familia aia e destrămată, e distrusă.
Bărbatul, angajat la Petromidia, spune că este speriat să mai vină la muncă.
- Soția tânărului mort la Petromidia, mesaj sfâșietor pe Facebook: "Sunt văduvă la 33 de ani, cu un copil orfan...
- Imagini cu pompierii eroi care au intervenit la Petromidia. Și-au riscat viața, într-o căldură infernală,...
- Filmul exploziei uriașe de la Rafinăria Petromidia. Am fost aproape de o catastrofă, martorii povestesc clipe de...
Angajat Petromidia: Vă daţi seama că puteam să trec şi eu pe lângă gard, pe acolo pe unde îmi fac rondul, nici nu mă mai duc pe acolo, o iau pe altă rută.
Reporter: Vă e frică?
Angajat Petromidia: Păi mi-e frică, mă ia suflul ăla, mă termină.
Soția bărbatului mort în explozie: "Cred că trăiesc tragedia vieții mele"
Soţia tânărului de 32 de ani care a murit a postat un mesaj sfâşietor pe Facebook, în care îşi plânge soţul şi o fotografie a barbatului îmbrăţişându-şi fetiţa. Doi dintre răniţi sunt în comă, la Spitalul Floreasca. Familiile lor ar vrea să îi transfere în străinătate.
Fiică victimă: Autorităţile încă nu ne-au refuzat, dar nici nu au zis da. Ținând cont de istoricul din urmă, ce s-a întâmplat şi la Colectiv, aş dori ca demersul să se facă cât mai rapid.
Tânăra povesteşte că tatăl ei, care lucra de la 20 de ani în Petromidia, nici măcar nu trebuia să fie la muncă ieri.
Fiică victimă: Am sperat până în ultimul moment că nu este el. Nu era schimbul lui, a făcut schimb de tură, aşa a fost să fie.
Bântuiţi de ce au trăit sunt şi pompierii care s-au chinuit aproape trei ore să stingă flăcările. Pentru Mihai a fost una dintre cele mai grele intervenţii din cei 21 de ani de când salvează vieţi.
Dănilă Mihai, plutonier șef adjunct: Poți să acumulezi oricâtă experienţă în meseria asta, niciodată nu devii bun, tot timpul există un pericol.
De departe, momentul cel mai cutremurător au fost când l-au găsit pe singurul muncitor mort.
Dănilă Mihai, plutonier adjunct șef: Într-o zonă a instalaţie foarte mică, în care nu avea de ce să se ferească. Cred că persoana a fost pur şi simplu surprinsă de explozie.
Prima ipoteză în cazul exploziei de la Petromidia
Prima ipoteză privind cauza exploziei, cea a unei fisuri la o conductă, a fost lansată chiar în seara tragediei de directorul Rompetrol.
Angajat Petromidia: Să se ia măsuri, domne, că nu se poate aşa ceva. Să se fisureze o ţeavă... nu am mai auzit aşa ceva.
Felix Crudu, director Rompetrol: Nu e o eroare umană cu siguranță, o să investigăm și o să vedem, un echipament care a cedat.
Viorel-Gabriel Teliceanu, procuror șef, Tribunalul Constanţa: Toate variantele sunt luate în calcul, nu este exclusă nicio variantă.
Reporter: Au existat ceva alarme în zilele trecute care să dea de bănuit?
Viorel-Gabriel Teliceanu, procuror șef, Tribunalul Constanţa: Din câte ştiu, nu.
Anchete peste anchete la Petromidia, s-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă
Încă de ieri a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă. Un raspuns urmeaza sa fie dat de expertii ISU si, cel mai probabil cei de la INSEMEX.
Ana Maria Stoica, ISU Dobrogea: Nu mai există niciun pericol pe instalaţii, temperatura fiind cu mult sub limitele normale, nemaiexistând emisii de carburi.
Alta ancheta a fost deschisă de Inspecţia Muncii, care a cerut companiei actele victimelor. Cu ochii pe situatie sta si Protecţia Mediului, care adună date.
Ileana Andrei, Garda de Mediu Constanţa: Vrem şi condiţiile de funcţionare normală, să avem cu ce compara. Pentru că unii parametrii nu au limită.
Şi rafinăria a deschis propria investigaţie internă, însă nimeni nu se așteaptă că un răspuns să apară înainte de câteva luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰