Antena Meniu Search
x

Video Primul oraş din România care va avea taxi aerian. E primul serviciu de acest gen din Europa de Est

Primul taxi aerian din Europa de Est se înfiinţează în Satu Mare. Cei care vor să ajungă mai repede în Ungaria, Slovacia, Ucraina sau alte oraşe din România îşi vor putea comanda, printr-o aplicaţie, în loc de maşină... avion. Cel mai scump zbor ar costa 200 de euro.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 09.06.2022, 20:26

Vezi și

Aeroportul Internațional Satu Mare va fi poartă de îmbarcare pentru clienţii care îşi doresc şi îşi permit ca mijloc de transport... avionul. "În ultimii ani am făcut foarte multe călătorii în Franţa, la Paris, acolo se practică foarte mult zborurile acestea de agrement. E un pic anormal să parcurgi un traseu de 150 de km în 3-4 ore sau chiar mai mult", a declarat Mihai Pătrașcu, director Aeroport Satu Mare. 90% din banii pentru proiect, peste un milion de euro, sunt fonduri europene. Restul, de 10 procente, sunt investiţie de la judeţ.

În Spania, taxiurile zburătoare ar putea funcţiona din acest an. În Marea Britanie, din 2025

"Va fi o bursă de transport aerian. Sigur că vorbim de ceva privat într-o primă fază. Pe de o parte vor fi înregistrate avioanele sau aeronavele care doresc să fie implicate în program. Iar pe de altă parte sunt nevoile de călătorie ale pasagerilor sau ale doritorilor", a declarat Mihai Pătrașcu, director Aeroport Satu Mare. Aplicaţia va funcţiona exact ca cele de ridesharing deja existente. Cea mai scumpă cursă ar fi 200 de euro. Dar costurile se pot împărţi dacă sunt mai mulţi pasageri.

"A venit un pilot de dimineaţă şi a făcut Suceava - Satu Mare o oră si 10 minute, ceea ce înseamnă, ca şi consum de benzină, pentru că acest avion merge cu benzină, nu e foarte mult, undeva la 20 şi ceva de litri, nu mai ştiu exact să zic, 25 de litri", a declarat Mihai Pătrașcu, director Aeroport Satu Mare. Softul de taxi aerian ar urma să fie gata în toamnă sau, cel târziu, în primăvara anului viitor. Până acum au fost identificate 30 de astfel de aparate de zbor, care pot fi incluse în noua platformă.

"Mi-a plăcut ideea domnului director de la început, de când mi-a împărtăşit-o. Ăsta va fi viitorul. Trăim în secolul vitezei, secolul 21, asta este nevoia", a declarat Dumitru Tănase, manager aerodrom Bistrița Năsăud. Ideea serviciilor de taxi aerian a apărut în Europa acum câţiva ani. În Spania, taxiurile zburătoare ar putea fi funcţionale între Barcelona și localitatea Santiago de Compostela, de anul acesta. Iar în Londra, din 2025.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Primul oraş din România care va avea taxi aerian. E primul serviciu de acest gen din Europa de Est