Video Peste 3.000 de oameni au trecut pe la racla Sf. Parascheva, deși România este lovită dur de valul 4 de Covid. Unii dintre ei îşi scot masca şi sărută racla
A început cel mai mare eveniment religios de la noi din ţară: pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Sute de pelerini au ajuns încă de la primele ore ale dimineţii în curtea Catedralei Mitropolitane Iaşi, pentru a asista la procesiunea religioasă.
În cadrul unei ceremonii impresionante, racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din lăcaşul de cult şi aşezată într-un baldachin cu flori, spre închinare. La ora 6.00 dimineața moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase din catedrală. Un sobor de preoți a purtat pe umeri racla în jurul lăcaşului de cult și pe bulevard, iar apoi au aşezat-o în baldachinul special amenajat, unde vor rămâne spre închinare timp de o săptămână.
Primii care s-au închinat au fost preoții. Au urmat apoi și primii pelerini. "De fapt acestă prăznuire este tot timpul pentru noi un moment de nădejde. Trupul Sfintei Parascheva, trupurile sfinţilor devin Sfinte Moaşte, mărturisind puterea pe care Dumnezeu o pune în cei ce slujesc lui", a declarat Nichifor Botoșăneanul, episcop vicar Arhiepiscopia Iașilor.
Peste 3.000 de oameni care au trecut pe la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de astăzi dimineaţă şi până acum
Dacă în anii trecuți erau aduse din străinătate moaște ale altor sfinți, anul acesta nu a fost posibil, din cauza pandemiei. Au fost aduse în schimb moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, de la Mănăstirea Văratec. "Gheorghe pelerinul a fost pildă de bărbăţie, de simplitate înţeleaptă, de aceea este în mijlocul pelerinilor acum, ca să ne însufleţească în momente grele", spune ichifor Botoșăneanul, episcop vicar Arhiepiscopia Iașilor. Pelerinii au de respectat câteva reguli clare: trebuie să poarte mască tot timpul și să păstreze distanţa.
Vorbim deja de peste 3.000 de oameni care au trecut pe la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de astăzi dimineaţă şi până acum. Oamenii sunt veniţi de peste tot din ţară. Se aşteaptă cam o oră, o oră şi jumătate. În momentul în care ajung la racla, unii dintre ei îşi scot masca şi săruta racla. Sunt şi nişte măicuţe care din 10 în 10 minute dezinfectează tot ce ating pelerinii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰