Antena Meniu Search
x

Video Proiect revoluţionar de un 1 milion de lei în Buzău. Invenţia care ar putea ajunge şi în curţile fermierilor "promite" un profit de 5 ori mai mare

Proiect revoluţionar la Staţiunea Legumicolă din Buzău. Aici a fost construită o seră pe verticală, complet automatizată, unde sunt cultivate răsaduri şi plante mici. Deja, se estimează că ar fi de până la 5 ori mai profitabilă decât o seră obişnuită. Şi mai vine şi cu alte beneficii - ocupă foarte puţin spaţiu, iar temperaturile pot fi menţinute la 27-28 de grade Celsius, comparativ cu serele normale, în care temperatura ajunge şi la 60 de grade, în perioadele caniculare.

de Redactia Observator

la 23.07.2023, 19:59

Vezi și

Rotite pe 6 transportoare verticale, plantele primesc căldură și lumină constant. Noul tip de seră, prima de această dimensiune din România, revoluționează cultivarea plantelor în spații protejate. Potrivit inventatorului, proiectul a fost finalizat după zeci de ani de încercări.

Constantin Vlad, director SCDL Buzău: Plantele cresc mai bine într-o astfel de seră. Sunt expuse la lumină şi căldură tot timpul şi sunt mai viguroase.

Pot fi cultivate răsaduri cât pe 500 de metri pătrați

Sera, de tip piramidă, este complet automatizată, iar parametrii de funcționare sunt monitorizați permanent. Fiind construită pe vertical, pe o suprafața de 135 de metri pătrați pot fi cultivate răsaduri cât pe 500 de metri pătrați. În plus şi profitul este de cinci ori mai mare.

Floarea Burnichi, cercetător SCDL Buzău: Are multiple avantaje acest nou tip constructiv de seră. Începând cu producerea unei cantităţi mult mai mari de răsaduri, o producţie bună, o imunitate crescută a plantelor/de asemenea sunt reduse tratamentele.

Controlul temperaturii face ca plantele să crescă natural, fără tratamente chimice. În timp ce în serele normale, vara se poate ajunge până la 60 de grade, aici răsadurile cresc la doar 27-28 de grade. Principiul folosit.

Construcția serei verticale a costat 1 milion de lei

Constantin Vlad, director SCDL Buzău: Am construit sus nişte hote care funcţionează /pe principiul coşurilor de fum care scot aerul, au eficienţă mai bună decât ventilatoarele.

Noul model de seră va fi propus spre brevetare, astfel, va putea fi folosit şi în gospodăriile fermierilor.

Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice: Ştiţi că este o realizare fantastică, aşteptăm acum parametrii şi s-ar putea să se revoluţioneze sistemul de producţie mai ales că la această dată se discută foarte mult de ceea ce înseamnă agricultură urbană, etajată, spaţii protejate de un anumit tip, nu neapărat în seră. Ăsta este modelul mondial.

Construcția serei verticale a costat 1 milion de lei, iar fondurile au fost asigurate prin Programul Sectorial ADER, al ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Proiect revoluţionar de un 1 milion de lei în Buzău. Invenţia care ar putea ajunge şi în curţile fermierilor "promite" un profit de 5 ori mai mare