Meniu
Search
x

Video Proteste împotriva paradei LGBTQ din Iași, organizată înaintea harmului Sfintei Parascheva. Ieșenii au păreri împărțite

Controverse la prima paradă LGBTQ organizată în Iaşi. Cu câteva ore înainte de începerea marşului, primăria a retras autorizaţia, motivând cu faptul că e sărbătoare religioasă. În plus, azi au început să vină în oraş pelerini pentru hramul Sfintei Parascheva, de peste două săptămâni. În ciuda refuzului, organizatorii au mers mai departe cu evenimentul. 

De Clara Mihociu la 01.10.2021, 21:23
Vezi și

Marşul LGBT a fost întâmpinat cu proteste în oraş, mai multe persoane manifestându-şi public dezaprobarea prin lozinci şi pancarte. 

Unde este normalitatea, noi dorim normalitate! Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!

Pentru că situaţia risca să degenereze, jandarmii au intervenit pentru a calma spiritele. Iar ieşenii au păreri împărţite. Mai ales că parada vine cu puţin timp înainte de hramul Sfintei Parascheva, pelerinaj cu tradiţie în Moldova. 

La vremurile astea nu zic că e normal, dar ești liber să faci absolut ce dorești și simți.

Pe acelaşi subiect

Fiecare e liber să facă ce dorește.

Trebuia să aștept din pic sa nu fie acum cu biserica, dar fiecare să facă ce vrea, fiecare cu treaba lui.

Autorităţile locale spun că parada nu avea autorizaţie. Din motive subiective. 

Mihai Chirica, primar Iași: A un context subiectiv, în sensul că azi primesc școlile superioare și pe de altă parte neoficial încep sărbătorile Iașului, una din sărbătorile religioase ale comunității creștine foarte venerată că sărbătoare.

Organizatorii marșului spun că în prima fază ar fi primit aprobare

Cosmin Grădinariu, Organizator Iași Pride: Refuzul primarului contravine avizului comisiei. Nu putem să amânăm marşul cu câteva ore înainte. Este făcută plangere penală pentru domnul primar Mihai Chirică. Wste practic un abuz în serviciu, motivat de discriminare pe baza orientării sexuale.

Nici Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu a privit cu ochi buni manifestarea, mai ales că pe 1 octombrie este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși.  

Ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: Am luat act cu adâncă durere că în ziua Acoperământului Maicii Domnului, prima zi a lui octombrie, lună consacrată Sfintei Cuvioase Parascheva, se propagă pe străzile Iașului chipul păcatului contra firii, care dorește a fi acceptat drept normalitate, ceva firesc și de urmat (...)

Cosmin Grădinariu, Organizator Iași Pride: Noi ne gândim că e un moment prielnic să facem apel la toleranță.

Organizatorii marşului au făcut apel la calm şi au transmis participanţilor să nu plece singuri acasă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Proteste împotriva paradei LGBTQ din Iași, organizată înaintea harmului Sfintei Parascheva. Ieșenii au păreri împărțite